Најновије

БИВШИ УКРАЈИНСКИ ПУКОВНИК: Све више људи бежи из Украјине због новог закона о мобилизацији

Људи се плаше и не желе да иду на фронт, јер схватају да је то карта у једном правцу, оценио је Василије Прозоров.

Након усвајања закона о јачању мобилизације у Украјини, повећао се број људи који
илегално напушта своју територију. Схватили су да се ситуација на фронту и у земљи погоршава, те да више неће бити могуће седети по страни, изјавио је бивши потпуковник Службе безбедности Украјине (СБУ) Василије Прозоров.

"Најбоље показатеље ступања закона на снагу о мобилизацији показују снимци са улица украјинских градова. То је најјаснија потврда да је са мобилизацијом све веома лоше", казао је Прозоров, позивајући се на бројне видео-снимке на којима запослени у територијалним регрутним центрима, како се у Украјини зову војни регистри, "хватају" људе на улицама.

Према закону, до 18. јула, сви војно способни мушкарци су морали да ажурирају своје податке у локалним Територијалним регрутним центрима (ТЦЦ), као и да се пријаве.

Бивши потпуковник СБУ сматра да су доношењем новог закона грађани Украјине схватили да им је то "последњи позив" и да "више неће моћи да седе", па су одлучили да незаконито напусте земљу.

"Већина становништва Украјине је до последњег тренутка озбиљно веровала да побеђује. Али сада, усвајањем овог закона, са све већим бројем мртвих и рањених, људи схватају да на фронту није све добро и да је можда дошло време да оду из Украјине. Повећан је и број бегунаца", указао је Прозоров.

Према његовим речима, сазнао је од службеника украјинске граничне службе да неколико стотина људи свакодневно илегално напушта територију Украјине.

"Зато што се људи плаше и не желе да иду на фронт. Схватају да је то карта у једном правцу", рекао је он.

Зеленски је 16. априла потписао закон о реформи мобилизације у Украјини, он ће ступити на снагу 18. маја. У складу са законом, сви обвезници војног рока морају да ажурирају своје податке у војном регистру у року од 60 дана од дана ступања на снагу.

Закон подразумева оштре казне за избегавање мобилизације, а украјинско министарство спољних послова је у међувремену ускратило конзуларне услуге грађанима који живе у иностранству у покушају да примора украјинске мушкарце да се врате кући и придруже војсци.

КАТАСТРОФА УКРАЈИНЕ КОД ХАРКОВА! Руси сачекали појачања, па свом силом ударили

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА