Најновије

Дошао ред и на мост на Ибру: Запад планира, Курти ради, а страдају - Срби

Аљбин Курти је спреман да отвори главни мост на Ибру у Митровици на Косову и Метохији и поред наводно искрених упозорења са Запада да то не ради, а све зарад политичких поена које прикупља код косовских Албанаца на нетрпељивости према Србима.

Ово је коментар историчара и политичког аналитичара са Косова и Метохије Александра Гуџића на најаву премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија да његова влада намерава да отвори главни мост преко реке Ибар, коју је дао одмах после састанка са шефовима земаља Квинте.

Јефтини политички поени

Гуџић за Спутњик каже да је ово очекивано понашање од Куртија.

„Приштинска страна је схватила да може да терорише, гази и не поштује потписане споразуме и да игнорише њихово спровођење, а да јој нико неће рећи ништа, односно, да неће имати никакву санкцију због тога. Другим речима, схватила је да јој се такво понашање исплати тако да наставља у том смеру и по овом питању,“ став је Гуџића.

Штавише, додаје он, Приштина је до сада за сва своја насиља и непоштовања договора и споразума била награђена од стране Запада.

„Верујем да ће и отварање моста, и поред упозорења, донети неку политичку корист Приштини јер Куртијевој опцији то одговара пошто свом бирачком телу она нема шта да понуди осим национализма и популизма и представљања себе у њиховој јавности као бескомпромисне борце за косовску државност и неког ко се обрачунава са српским национализмом,“ сматра Гуџић.

Он сматра да и овај аспекат игра важну улогу у намерама Куртија да отвори мост на Ибру и себе представи као политичку опцију која завршава све оно што претходне владе у Приштини "нису смеле“.

„Наравно да је ово додатни безбедносно проблем за Србе у северној Митровици, који већ годинама трпе зулум од албанских екстремиста и кроз институције, и на сваки други начин. И не видим ко томе може да стане на пут ако Запад све потезе Приштине аминује,“ закључује наш саговорник.

Гуџић из тог разлога верује и да ће, иако је Кфор поручио да ће наставити примену свог мандата добијеног од УН, што подразумева и његово стално присуство на главном мосту на Ибру, ако Запад, јавно или тајно, буде одлучио другачије и дао Куртију зелено свето за тај потез, ове снаге послушати шта им се нареди.

Нови хаос за Србе

Кфор је у саопштењу истакао да свака одлука у вези са мостом у Косовској Митровици мора бити донета у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.
Међутим, ово није пореметило намеру Куртија па је поновио да не види проблем у намери да отвори мост, јер како је рекао, жели да се "закон примењује, да се поштује слобода кретања.“

Курти сматра да ће отварање моста помоћи свим становницима тог краја, без обзира на националну припадност, уз напомену да су пре много година и званичници Европске уније отварање моста за саобраћај назвали "симболом нормализације".

Иначе, главни мост преко Ибра дели Митровицу на јужни део где живи већинско албанско становништво и северни, где живи већинска српска заједница. Симбол је првих барикада постављених 2011. године од стране локалних Срба у знак противљења Приштини да успостави власт на Северу.

МОСКВА ИДЕ НА ПЛАН Б - Е сад креће потпуно расуло украјинске државе

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА