Најновије

Хајризи побегао са Космета уз благослов полиције?

Досадашња истрага је показала да је организатор Хајризијевог пута била особа из Словеније.

Министарство спољних послова привремених приштинских институција саопштило је јуче да је потврђен идентитет Фатона Хајризија, који је усмрћен током потере након што је у Лозници, како је утврђено, убио полицајца Николу Крсмановића и ранио његовог колегу Вјекослава Илића.

У саопштењу објављеном на Фејсбуку се наводи да је у Агенцији за форензику у Приштини утврђено да су отисци прстију осумњиченог, које су како наводе из привремених институција у Приштини, послале власти у Београду, поклапају са отисцима Фатона Хајризија.

Припадници МУП Србије ликвидирали су Хајризија у петак у близини Лознице, након што је у среду увече убио припадника граничне полиције и ранио његовог старијег колегу.

Хајризи је у петак, кад га је полиција пронашла после дводневне потраге, пуцао на припаднике МУП Србије, након чега је ликвидиран.

Основни суд у Косовској Митровици одредио је једномесечни притвор Х.К. и Е.Б. због сумње да су помагали починиоцу кривичног дела тиме што су омогућили Фатону да пре двадесетак дана побегне из затвора у Смрековици где се налазила соба из које је наводно побегао Хајризи, док му је другооптужени помагао да по изласку из затвора добије прихват и смештај.

Постоје индиције да је о бекству Хајризија био упознат сам врх такозване косовске полиције и да је чак уз њихово знање "умакао" чуварима у Смрековици.

Поједини портали пренели су информацију да је Хајризи, наводно, требало да се прикључи групи муслимана у Босни и Херцеговини и буде веза са Албанцима, како би заједно планирали нападе на високе званичнике и институције Србије и Републике Српске.

Судија Ваљете Дака рекла је за "Клан Косова" да је Фатону Хајризију одбијен захтев за условни отпуст, јер је на основу оцене понашања затвореника утврђено да је имао 15 дисциплинских прекршаја, тако да нису били испуњени законски услови да му се изађе у сусрет.

О томе колико је био опасан Хајризи, јуче је за "Лајми" говорио бивши истражитељ тешких злочина у такозваној косовској полицији Мехди Кожани, који се са њим сусретао после првог Фатоновог бекства из затвора 2007.

"Хајризи је био изузетно опасан, није оклевао да убије овдашње полицајце и грађане. Последњи пут, пре овог случаја, када је побегао те 2011. године, учинио је то у року од 12 минута", рекао је Кожани.

Са друге стране, од када је полиција ликвидирала Хајризија, јер се опирао хапшењу и отворио ватру на специјалце, на друштвеним мрежама острашћени Албанци не престају да га величају. Осим што тетовирају његово име, сада су се појавили снимци у којима певају песме посвећене убици. О Хајризију пева и Нуредин Гаши Дреница, који је хапшен због говора мржње, а његова песма се зове "Фатон Хајризи је жив, видео сам га у сну".

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже за "Новости" да се од Немачке још очекује одговор да ли је Фатон био тамо дан пре злочина у Лозници, као што тврди његов брат Артан.

"На основу докумената нађених на месту злочина у Лозници, прво је био осумњичен Артан Хајризи. Када је видело шта се десило, Артан је у 11.55 отишао у полицију у Хановеру и пријавио да су му украдена документа. Навео је да је документа украо његов брат Фатон, који је, каже, претходног дана био у Хановеру код њега. Убиство се десило у један, пола два после поноћи, то значи да је дан пре тога он био у Хановеру, а из Прешева је кренуо после подне. Што би се неко враћао, ако је хтео да побегне у Немачку?", упитао је Дачић.

Како истиче, одмах се види да је то лаж.

"Како су се документа појавила код брата? Сумњамо да му их је он намерно дао. Немачка нам још није одговорила да ли је Фатон био тамо, само нам је послала изјаву", каже Дачић.

Досадашња истрага је показала да је организатор Хајризијевог пута била особа из Словеније, која је ангажовала супружнике Зорана Р. и Ивану Р. да му обезбеде превоз, па су они нашли таксисту из Тутина.

"Даља сазнања су да су имали задатак да га пребаце преко Дрине, чамцем и онда даље. Ми смо похватали и похапсили све који су били у том ланцу. Једино још немамо оперативне податке из Словеније. То је било нешто што је била његова рута", каже Дачић.

Додаје да Фатон није пошао са путном торбом, него је понео пиштољ и два оквира.

"Спремао се да почини тешка кривична дела. Када се нападну институције као што је полиција, то је терористички акт. Какав му је био циљ? Он је хтео да убије још полицајаца, можда би убио и цивиле", каже Дачић.

КИЈЕВ: Спремни смо за преговоре са Русијом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА