Најновије

КИЈЕВ: Спремни смо за преговоре са Русијом

Украјинска страна је спремна да води преговоре са Русијом, саопштио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба на састанку са шефом кинеске дипломатије у Гуангџоуу.

„Украјинска страна жели и спремна је да води дијалог и преговоре са руском страном. Наравно, преговори треба да буду рационални и да имају практичан значај. Такође, треба да буду усмерени на постизање праведног и трајног мира“, рекао је Кулеба, пренела је портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је, са своје стране, поручио да би украјински сукоб требало да се решава за преговарачким столом.
„Кијев сматра да решавање свих сукоба треба да се одвија за преговарачким столом, а да решавање свих спорова треба да се постигне политичким каналима“, истакао је он.

Такође је напоменуо да украјинска криза траје већ три године, те да се повећава ризик од ширења сукоба. Ванг Ји је нагласио да је Кина увек била чврсто посвећена промовисању решавања конфликта политичким путем.

„Недавно су Русија и Украјина у различитој мери изразиле спремност за преговоре. Иако још нису сазрели услови и могућности за то, ми подржавамо све напоре који ће допринети миру. Спремни смо да наставимо да играмо конструктивну улогу у циљу прекида ватре и обнављања преговора“, поручио је кинески министар.

Он је додао да Кина обраћа пажњу и на хуманитарну ситуацију у Украјини и да ће наставити да пружа хуманитарну и материјалну помоћ тој земљи.

Представници кијевског режима су последњих дана више пута исказивали спремност за преговоре са Москвом. Владимир Зеленски је прошле недеље рекао да су могући мировни преговори са Русијом, укључујући и са председником те земље Владимиром Путином.

Како је истакла портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, таква реторика Зеленског је повезана са изборним циклусима у Сједињеним Америчким Државама.

РУСИ УДАРИЛИ НА ПРЕПАД: Артиљеријски бараж који носи све пред собом! (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА