Најновије

НЕШТО СЕ КУВА: Украјина "спремна" за преговоре: Пораз или замка Кијева?

Чињеница да се Украјина суочава са великим губицима на фронту који износе преко пола милиона војника, несумњиво је довела до промене стриктног става Кијева у вези са мировним преговорима са Русијом.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба је у оквиру своје званичне посете Пекингу изјавио да је Украјина спремна да започне мировне преговоре са Русијом. Он је у разговору са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием, који је трајао више од три сата, истакао како дијалог са руском страном мора да има јединствен циљ а то је постизање мира на рационалној основи.

Према речима Ванг Јиа, позиција Кине биће такође усмерена на прекид ватре и наставак преговора. Пекинг већ дуже време позива на окончање сукоба и није учествовао на мировном самиту о Украјини у јуну у Швајцарској, будући да је, према ставу Кине, немогуће направити "формулу мира" уколико у преговорима не учествују обе стране.

Међутим, колико је реалан прекид ватре у овом тренутку и шта Украјина жели да постигне? 

С ким преговарати?

Радикална промена спољнополитичког курса Кијева пропраћена је недавним изјавама (нелегитимног) председника Владимира Зеленског у којима он истиче неопходност покретања мировних преговора који би укључили и самог председника Русије Владимира Путина. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, изјавила је да се такве изјаве Владимира Зеленског могу назвати вапајем за остваривањем своје користи после изласка Бајдена из изборне трке, те да овакви ставови Кијева никако не уливају поверење.

"Прво, Зеленском нико не верује. Сви савршено разумеју да је то човек који ће све да окрене у своју корист. Особа која уме да лаже. Човек који може да се одрекне свега, који је скоро одустао и од свог народа", казала је Захарова. 

Важно је напоменути да Русија ни у једном моменту није одбила покретање мировних  преговора, али је проблем био у томе што је украјинска страна искључила сваки облик дијалога указом из 2022. године којим су забрањени преговори са руским председником.

Такође, досадашњи покушаји мировних преговора нису имали успеха јер је идеја решавања конфликта ишла у корист искључиво западним покровитељима.

"На основу порука из Пекинга заиста знамо да је на састанку са господином Ванг Јием изјављено то", потврдио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и додао да је опште познато да "руска страна никада није одбијала преговоре и да је увек била отворена за преговарачки процес". 

Међутим, главни проблем је чињеница да Москва нема са киме да преговара јер је мандат Владимира Зеленског истекао, а нови избори нису одржани. Треба додати и да Кијев у потпуности зависи од мишљења Сједињених Америчких Држава и Велике Британије којима није у интересу да се успостави мир у ближој будућности тако и због развоја своје војне индустрије која им доноси велике паре.

Стога не треба очекивати да Кијев заиста седне за преговарачки сто како би обуставио ватру. Да Украјина стварно жели мир, прво би укинула указ Зеленског о забрани преговора са Русијом.

Такође, разговори о миру и мировним преговорима све више личе на одуговлачење у нади да ће доћи до паузе која ће омогућити додатну мобилизације и доставу додатног оружја, што је под знаком питања због могуће победе Доналда Трампа на америчким изборима.

Нови-стари председник неће прекинути помоћ Украјини али ће је свакако смањити и пажљивије пратити на шта се троше америчке паре. Узимајући у обзир ниво корупције у Украјини, о чему све чешће говоре и на Западу, ово је за Кијев катастрофална вест.  

Окрет за 180 степени

Чињеница да се Украјина суочава са великим губицима на фронту који износе преко пола милиона војника, несумњиво је довела до промене стриктног става Кијева у вези са мировним преговорима са Русијом. Поред тога, украјинска страна се налази у огромном инфраструктурном колапсу што потврђује чињеница да је половина украјинских енергената у квару, барем ако је веровати украјинским и западним медијима.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА У ПОТПУНОМ ПАКЛУ: Сада то и признају врло јасно

Да се реторика Кијева мења говори и чињеница да ни Зеленски, ни његово окружење више не спомињу "границе из 1991". Донедавно су сви украјински званичници тврдили да ће почети преговоре само када руска војска напусти Донбас и Крим. Сада се то, међутим, не спомиње, док се политичари праве да то никада нису ни говорили.

Не помиње се ни "формула мира Зеленског", коју нису подржали ни Русија, ни Кина, ни земље Глобалног југа. Није је поменуо чак ни државни секретар Ватикана Пјетро Паролин, који је боравио у Украјини три дана и који се састао са Зеленским. Папин изасланик је такође поручио да је потребан мир и то путем преговора. 

Све указује на то да је свет уморан од Украјине и да Кијев све мање земаља жели да брани војним путем, а  све је више оних који се залажу за мировне преговоре.

Украјина је потребна Западу како би што више исцрпио Русију, како би Кијев продао државна предузећа и земљу, узео што више кредита и купио што више оружја.

Једино Русија заиста жели мир, али само под одређеним условима које ће Кијев, по свему судећи, морати да прихвати. Пре или касније. 

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА