Најновије

Нетанијаху позвао Америку да створе нови НАТО на Блиском истоку

Израел позива Сједињене Америчке Државе да створе нову алијансу на Блиском истоку аналогну НАТО-у која ће бити усмерена против „претње“ из Ирана, изјавио је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху у обраћању на заједничком заседању оба дома америчког Конгреса.

„Сада бих желео да изнесем своју визију Блиског истока у целини. Она се делимично заснива на ономе чему смо били сведоци после Другог светског рата. Тада, после рата, Америка је створила безбедносни савез у Европи како би се супротставила растућој совјетској претњи. Исто тако, Америка и Израел данас могу да формирају безбедносни савез на

Блиском истоку како би се супротставили растућој претњи из Ирана“, рекао је Нетанијаху.

Како је напоменуо, свака земља у региону која нормализује односе са Израелом треба да добије позив да се придружи овом савезу.

„Након наше победе, уз помоћ регионалних партнера, демилитаризација и дерадикализација Газе ће довести до сигурне будућности, просперитета и мира“, нагласио је Нетанијаху.

Он је ситуацију на Блиском истоку назвао сукобом између варварства и цивилизације.

„Данас се састајемо на раскрсници историје. Наш свет је у немиру. На Блиском истоку, иранска осовина терора суочава се са Америком, Израелом и нашим арапским пријатељима. Ово није сукоб цивилизација. Ово је сукоб између варварства и цивилизације. Ово је сукоб између оних који величају смрт и оних који су посвећени животу. Да би силе цивилизације тријумфовале, Америка и Израел морају бити заједно“, рекао је Нетанијаху.

Уочи његовог обраћања у Конгресу у Вашингтону су организоване велике демонстрације против израелског рата у Појасу Газе.

НЕШТО СЕ КУВА: Украјина "спремна" за преговоре: Пораз или замка Кијева?

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА