Најновије

НОВИ ОПТИМИЗАМ: Сирски признаје да су Руси супериорни на фронту, али "зна" да ће Кијев победити

Иако је први човек украјинске војске изнео бројне податке о немоћи својих трупа, односно надмоћи оних руских, он ипак верује у тријумф.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски одбио је да открије податке о губицима украјинске војске, признао је да је ситуација на фронту веома тешка, да су руска авијација и ПВО супериорни, као и да је украјинским снагама неопходна мобилизација. Но ипак, он зна да ће Украјина не само победити већ и вратити Крим који целу деценију није у саставу његове државе.

"Седећи на гомили сандука с муницијом у тајној војној бази где се налази и мала бина за његове ретке медијске наступе иза које се налази маскирна мрежа, човек гвозденог стиска руке" Сирски је "ексклузивни интервју" британском "Гардијану"  почео речима да не може да открије када ће им стићи дуго очекивани авиони Ф-16, али и признањем да су Руси много боље опремљени – имају "више свега": тенкова, борбених возила, војника.

"Када је реч о опреми, ту је однос 1:2 или 1:3 у њихову корист", рекао је Сирски, а британски лист констатовао да Украјинци уништили толико руских тенкова да се он од 2022. "удвостручио" – са 1.700 на 3.500, да се број артиљеријских система утростручио, а број оклопних транспортера повећао са 4.500 на 8.900.

"Непријатељ има значајну предност и у сили и у ресурсима. Стога је за нас питање снабдевања заиста у првом плану", додао је шеф украјинске војске, док "Гардијан" наводи да управо ова руска супериорност у људству и оружју објашњава догађања на фронту – од прошле јесени украјинске снаге напредују уназад.

Такође, признао је да је ситуација на фронту веома тешка, односно да су украјински положаји на удару у многим правцима.

Губици тајна, руска војска супериорна

Међутим, није хтео да "ажурира податак Владимира Зеленског о 31.000 погинулих од почетка руске Специјалне војне операције у фебруару 2022", али је сасвим сигуран да је Москва на фронту изгубила три пута више људи од Кијева.

Штавише, према његовим речима, Русија је у појединим правцима изгубила још више људи, док он информације о губицима не може да подели са читаоцима британског листа јер су "поверљиве и Москва би могла да их искористи".

Открио је пак да су Ваздушно-космичке снаге Русије, као и њена противваздушна одбрана – врхунски.

"Русија има супериорну авијацију и веома јаку противваздушну одбрану. Зато Украјина све више прибегава употреби беспилотних ваздушних система", констатовао је Сирски у интервјуу.

Истовремено, признао је да чак и ако украјинске оружане снаге добију обећане ловце Ф-16, они могу да се користе само на довољној удаљености од линије фронта због ризика од "налетања" на руске снаге. Према речима украјинског главнокомандујућег, западни ловци неће моћи да се приближе фронту на мање од 40 километара.

Неопходна мобилизација одбеглих Украјинаца

"Гардијан" пише и да је један од најхитнијих изазова за Сирског проналажење нових регрута који ће заменити погинуле и повређене украјинске војнике.

"Они који се боре у рововима су исцрпљени. Патриотски жар који је многе натерао у пролеће 2022. да добровољно оду на фронт је нестао", наводи британски лист и додаје да је "Сирски рекао да без мобилизације неће моћи да створи нове резерве и бригаде, које су потребне пошто Русија умножава сопствене копнене снаге".

Главноконадујући је истовремено позвао све Украјинце, као и оне који живе ван своје земље, да испуне своју уставну дужност и одазову се позиву за фронт.

Ипак, упркос свему наведеном, Сирски зна да ће Украјина победити.

"Али знам да ћемо победити. Знам како то морам да урадим. И сигуран сам да ћемо то учинити", оптимистичан је Сирски који уз то наводи и да је план Кијева да врати Крим, више од десет година пошто се присајединио Русији.

"Ово је реалан план. Наравно, то је велика војна тајна", рекао је генерал, те закључио да ће учинити све што може да дођу до међународно признатих граница из 1991. године.

КИЈЕВ: Спремни смо за преговоре са Русијом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА