Најновије

Судбину Украјине неће решавати Камала Харис или Доналд Трамп већ – Владимир Путин

Ко год буде на челу Америке након председничких избора у новембру, то неће пресудно утицати на украјинску кризу јер ће о судбини Украјине пре свега одлучивати Русија, оцењују саговорници Спутњика коментаришући бурни ток предизборне трке у САД након повлачења кандидатуре демократе Џозефа Бајдена.

Америчке идеје о окончању украјинске кризе, укључујући неке које су изнели људи из окружења републиканца Доналда Трампа, понекад личе на то како мали Ђокица замишља крај рата, иронично каже историчар Саша Адамовић.

Судбина Украјине више зависи од Путина него од Трампа

Трамп, чије су шансе за победу порасле након повлачења Бајдена, више пута је поновио да би могао брзо да оконча сукоб у Украјини, а пре више недеља двојица његових саветника Кит Келог и Фред Флејц представили су и план како да се то постигне.
Њиме је предвиђено да Кијев уђе у преговоре с Москвом, да се објави прекид ватре дуж успостављене линије фронта, а да се Москва упозори да ће у случају одбијања дијалога САД појачати подршку Украјини.

„Ко ће поверовати у причу да ће председник Русије Владимир Путин пристати да се успостави нека линија разграничења, да се замрзне сукоб и да онда Запад, који нема никакав кредибилитет да преговара о било чему са Русијом, настави да наоружава Украјину, припрема нову прокси војску, а да ваљда Руси то не примете и да тако нешто допусте. Тај план није озбиљан. А Путин је озбиљан лидер, у то смо се и уверили последњих неколико година, поготову од како је почела Специјална војна операција. У овом тренутку заиста судбина Украјине много више зависи од Путина него од Трампа“, уверен је Адамовић.
С друге стране, како каже, ако је Трамп привржен политици да је Америка на првом месту и ако заиста схвата да Америка нема интереса у Украјини, онда он има шансе нешто да уради и по овом питању.

Адамовић не сумња да Трамп искрено намерава да оконча сукоб у Украјини, с обзиром да је, подсећа, председник који није започињао ратове.
„Али то неће ићи лако. Није му било лако ни у првом мандату да прогура многе ствари. Зато треба да сачекамо да видимо каква ће бити његова администрација. Оно што је важно јесте да у новој спољнополитичкој структури не буде неоконзервативаца пошто су управо они све време гурали рат против Русије и стајали иза њега.“
Јасно је, каже историчар, да ће се пронатовске и проглобалистичке структуре у Вашингтону трудити да наговоре Трампа да и даље помаже рат у Украјини.
„И ту ћемо видети заправо тестирање и Трампове снаге и одлучности да тај сукоб оконча. Међутим, у овом тренутку се пре свега Русија највише пита. Мислим да је потпуно нереална идеја да ће Трамп тобоже довести Путина и Зеленског за исти сто. Русија је непризнавањем легитимитета Зеленског одлучила да он неће бити преговарач с којим може да се разговара о судбини Украјине“, истиче Адамовић, који верује да се евентуални преговори о завршетку украјинске кризе могу очекивати тек после завршетка избора у САД и то ако победи Трамп.

Стање на фронту не иде у корист Кијеву

Новинар и уредник портала „Факти“ Ђуро Билбија истиче да чак и да Трамп победи на изборима и да, како је обећао, крене одмах да делује поводом украјинске кризе до тога су остала још четири месеца рата, и то кључна, а стање на фронтовима у Украјини ни приближно не иде у корист Кијеву.
Притом Русија, напомиње новинар, не ратује за територије него за уништавање украјинске војне моћи.

„Русија напредује и кад се фронт помера, али и кад се формално територијално не помера јер Украјина губи велики број војника“, објашњава Билбија.
Он подсећа да се ових дана бивши британски премијер Борис Џонсон сусрео с Трампом и након тога објавио ауторски текст у „Дејли мејлу“ у ком је изнео и неке идеје о окончању украјинске кризе.

„Будући да су писане након његовог виђења с Трампом, могло би се рећи да износи и неке Трампове идеје поводом Украјине. Али Русији је свеједно шта пише Џонсон и у принципу је не занима много ни шта Трамп има јавно да каже на ту тему. Високи руски званичник Дмитриј Медведев већ је рекао да Русија са кијевским режимом неће преговарати, а да са Америком може преговарати само о потпуној и беспоговорној капитулацији Украјине. А то значи и о, наравно, не формалној него садржајној, капитулацији НАТО и досадашње америчке политике поводом Украјине“, наводи Билбија.

Интереси Русије чврсто постављени

На питање, има ли уопште гаранција да ће Трамп, ако дође на власт, остати при ставу да треба завршити сукоб у Украјини и да неће наставити рат, саговорник Спутњика каже да је Америка имала и имаће одређене интересе, а да је чињеница да за ове две и по године рата у Украјини зарађује пре свега америчка војна индустрија.

„Ти интереси ће остати, а као што је рекао бивши амерички обавештајац Скот Ритер, Америку само занима вечни рат. И то нико није до сада укинуо, претпостављам да то неће успети ни Трамп“, констатује Билбија.

Трамп истовремено, према његовим речима, може да буде одличан трговац и преговарач али кад буде једном разговарао с Путином разговараће са тврдо постављеним државним интересима Русије који су дугог трајања и који надилазе самог творца.
Билбија напомиње да први Трампов покушај током претходног председничког мандата да истргује са Путином није прошао.
„У међувремену су се догодиле ствари које су разлоге због којих је то Путин одбио учиниле неповратним. Верујем да Трамп не може, поготову сад, да добије Путина за ту врсту трговине.

На крају крајева, Путин је пре годину и по рекао да је са руском СВО почела демонтажа америчке глобалне хегемоније. Тај исти разлог демонтаже и инсталирања новог света на темељима БРИКС и ШОС има и Кина и те ствари су постале тако крупне и непомерљиве да Путин на ту врсту трговине неће пристати.“
Трамп опет, додаје Билбија, има своје разлоге због којих ни поводом Украјине, ни према Русији , Европи и НАТО неће радити све како су радили Бајден и екипа, али како ће то тачно изгледати остаје да се види.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА У ПОТПУНОМ ПАКЛУ: Сада то и признају врло јасно

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА