Најновије

ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА: Документ Пентагона усмерен на ескалацију војнополитичких тензија на Арктику

Ажурирана арктичка стратегија, коју је недавно објавило Министарство одбране САД, указује да Вашингтон разматра продубљивање интеракције са својим савезницима у Алијанси и повећање њихових способности на Арктику, оценила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Ажурирана арктичка стратегија Пентагона, усвојена убрзо након НАТО самита у Вашингтону, указује на то да америчким приступима Арктику доминирају насилни сценарији за осигурање својих интереса на тој територији, која је донедавно била зона мирне и конструктивне сарадње, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Документ је јасно усмерен на ескалацију војнополитичких тензија на Арктику. Истовремено, као приоритетно средство за осигурање безбедности и стабилности на тим географским ширинама, Сједињене Државе разматрају продубљивање интеракције са својим савезницима у Северноатлантској алијанси и повећање њихових способности на Арктику", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Према њеним речима, посебну пажњу захтева бесрамна интервенција америчког војног ресора у питања сарадње других земаља на Арктику, посебно Русије и Кине.

"Треба напоменути да, за разлику од неарктичких НАТО чланица, укључујући, посебно, Велику Британију и Немачку, Кина води политику војног обуздавања у високим географским ширинама, уздржавајући се од увођења додатних тензија у региону", указала је.

Захарова је истакла да и подсетила да руско-кинеска сарадња није усмерена против трећих земаља, за разлику од циљева садржаних у америчкој војној стратегији, који предвиђају укључивање савезника САД у супротстављање Русији и Кини.

Заменик председника руског Савета Федерације Константин Косачов изјавио је раније да свет не може да призна нове границе Сједињених Америчких Држава на Арктику, коментаришући последњу вест да је Вашингтон једнострано одлучио да прошири границе над морским дном, претежно на Арктику, појасу од све већег стратешког значаја за свет, а посебно земље које имају излаз на њега.

Како је јавио "Блумберг", амерички Стејт департмент сада жели да преузме контролу над додатном територијом површине милион квадратних километара, која се највећим делом налази на Арктику и у Беринговом мору у близини Русије, али и другим деловима Атлантика и Тихог океана. Укупна територија на коју претендује Вашингтон је два пута већа од, на пример, површине Калифорније, преноси "Газета.ру".

КИЈЕВ: Спремни смо за преговоре са Русијом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА