Најновије

Јуриш на манастр Есфигмен или праве се да верују у Бога, а верују само у полицију

Пише: Владимир Димитријевић

ШТА СЕ ДЕШАВА НА СВЕТОЈ ГОРИ?

У општем хаосу који влада светом, на удару се нашла и Света Гора.

Полиција је, по ко зна који пут, упала на Атос да би из манастира Есфигмена иселила калуђере, који, због његове издаје правоверја, одбијају да помињу цариградског патријарха Вартоломеја као надлежног епископа.

Грчки новинар Александар Стефанопулос рекао је за „Спутњик“:„Ситуација је озбиљна. Пре недељу дана обратио ми се игуман Методије и рекао да су полицијски аутобуси стигли у то подручје како би извели операцију упада и заузимања манастира како би га предали другом малом братству које је формирао Васељенски патријарх. То је мобилизовало народ, а у недељу је одржан мањи скуп од неколико стотина људи у Уранополису“, рекао је Стефанопулос.

Кинот ( управни орган монашке републике ), као и његов извршни орган, Еписатсија, изразито се ( осим ретких изузетака ) противе полицијском удару на есфигменско братство:“Они кажу да су тако велике полицијске снаге послате на Атос да отворе полицијске станице у сваком манастиру – шлемови, сузавац, оружје. Све показује да се у подручју Есфигмена спрема упад, хапшење стараца и њихово изручење суду, што тражи Васељенска патријаршија. То је тражио Вартоломеј од премијера Грчке, Киријакоса Мицотакиса, када је био на самиту о Украјини(…) Света Епистасија је издала саопштење да не прихвата стварање полицијске управе или полицијских станица у сваком манастиру. Монаси сада одржавају ванредни синаксис (састанак) како би припремили посебну поруку“.

На заборавимо: Вартоломеј подржава НАТО пакт против Русије на Украјини. Он је један од потписник антируских „апела за мир“, који подразумева слом Русије.

ПРОРОЧАНСТВО СВЕТОГ НИЛА МИРОТОЧИВОГ

Света Гора је мистичко срце Православна Цркве, удео Мајке Божје, тајна над тајнама – ту, на једном од три прста Халкидикија, спасавале су се војске православних душа, које су, ради Христа и Царства Небеског, презреле себе и кренуле путем вечности. Зато је Света Гора постала и средиште благодатног дејства Духа Светога, Који је је Дух пророчки. А пророк није врач погађач, него онај који види вољу Божју у историји.

У православном свету одавно су позната пророчанства записана на основу посмртних јављања Светог Нила Мироточивог, којима је Атос увек поклањао нарочиту пажњу. Он је живео у 18. веку, а прецизно је описао шта се збива и шта се спрема:“Од око 1900. године, па до средине XX столећа, људи тога доба постаће такви да ће се једва моћи препознати. Када се приближи време aнтихристова доласка, разум људи помрачиће се од плотских страсти и само ће се бесчашће и безакоње разрастати. Свет ће бити непрепознатљив, измениће се изглед људски, захваљујући бестидности у одевању и чешљању неће моћи јасно да се разликују мушкарци од жена. Ти ће људи бити дивљи и зверски сурови због саблазни aнтихристових. Неће бити поштовања према родитељима и старијима, љубав ће нестати. А пастири хришћански, епископи и свештеници, постаће људи сујетни који савршено не разликују десни пут од левога. Тада ће се хришћански морал и предање изменити. Међу људима ће нестати скромности и целомудрија, а зацариће се блуд и распуштеност. Лаж и среброљубље превазићи ће сваку меру, а тешко онима који гомилају благо. Друштвом ће загосподарити блуд, прељуба, мужелоштво, тајна дела, крађе и убиства.

И у то будуће време, захваљујући сили огромнога злочинства и распуштености, људи ће се лишити благодати Духа Светога коју су добили на Светом Крштењу, а уједно ће изгубити и грижу савести.

Цркве Божије остаће без богобојажљивих и благочестивих пастира и тешко онима хришћанима који остају у свету и који ће савршено изгубити веру, пошто ће бити лишени могућности да ма од кога виде светлост познања. Тада ће се они удаљавати од света, тражећи у свештеним прибежиштима олакшање од душевних страдања али свугде ће наилазити на препреке и тегобе. И све ће то бити последица тога што ће aнтихрист успети да господари свима и да постане владар целе васељене и што ће творити чудеса и невероватна знамења. Он ће уз то дати порочну мудрост несрећном човеку, тако да ће овај начинити таква открића да може један човек са другим да разговара са једног краја земље на други. Тада ће људи летети по ваздуху као птице и прошетаће морским дубинама као рибе. И када све то достигну, бедни људи ће у удобности проводити живот, не знајући, несрећници, да је то – обмана Антихристова. А он ће, зликовац, захваљујући човековој сујети тако усавршити науку, да ће то људе скренути са пута и привести у неверовање у постојање Троипостаснога Бога.
Тада ће Свеблаги Бог, видећи погибао рода људскога, скратити дане ради оних малобројних који се спашавају, јер ће aнтихрист хтети да саблазни, ако је могуће, и изабране… Тада ће се изненада појавити Мач казне и убиће Опсенара и слуге његове.“

Свакоме је јасно да су се пророчанства Светог Нила у многоме испунила – пастири су ослепели људи се озверили, наука и техника лудују вештачком интелигенцијом, царством опсене. Остало је још само зацарење антихриста, последњег лажног месије у злу уједињеног човечанства.
Али, да би антихрист дошао, Света Гора мора бити поражена – она, тврђава правоверја, мора бити претворена у туристичку атракцију, попут манастира Метеора ( који се некад и сам држао светогорских правила живота ), и не сме давати од себе гласа у одбрани праве вере и канонског поретка.

ЈУДА СА ФАНАРА

Сви светогорски манастири на литургијама помињу цариградског патријарха, а то је, у овом тренутку, Јуда у мантији, НАТО Вартоломеј, са чијих руку тече крв невиних православних хришћана Украјине. Он, он и само он је створио ђавољу радионицу звану „Православна црква Украјине“, на чијем челу се налази не расколник, него никоговић из нигдине, самопроглашени „Епифаније“ ( Думенко ). Јер, да би неко био расколник, он мора да има легалну хиротонију у Цркви од које се одваја ( такав је бивши Филарет Денисенко, који је имао хиротонију у Московској патријаршији, па, кад није изабран за патријарха, направио је раскол у Кијеву ). А Думенко потиче од украјинских „самосвјатаца“, који хиротонију никад нису ни имали.

У самој Грчкој Цркви која је, авај, под снажним НАТО притиском признала Вартоломејево безакоње, чули су се јасни гласови који нису признавали такву неканонску одлуку.
Међу њима је био и глас познатог каноничара, митрополита пирејског Серафима, кога је Руска Црква, у свом оглашавању прекида општења са Атинском архиепископијом, цитирала 2019. године:“Митрополит пирејски Серафим, познат као стручњак за црквено и канонско право, представио је Сабору не само свеобухватну студију, у којој је уверљиво одбацио аргументе изнесене у реферату поглавара Грчке Цркве, већ је у својим усменим иступањима оштро критиковао такозвани „Ујединитељски сабор“ расколника. Он је истакао да такозвани “Ујединитељски сабор” нема силу, јер се састојао од лаика, а давање аутокефалног статуса овој непостојећој “црквеној “структури такође се показује неважећим“. Митрополит Серафим је даље је напоменуо да сви покушаји да се то „канонско безакоње“ оправда аномалном канонском праксом, „позивајући се на отоманску окупацију Цркве“ и тежак период када је низ Помесних Цркава директно зависио од Константинопољске патријаршије, „потиру канонски црквени поредак Светих Васељенских Сабора“.“
Ипак, Грчка Црква је, под притиском НАТО државне власти и Вартоломеја, признала Думенка, никоговића из нигдине, који покушава да уништи веру и поредак, што их нема без истинске Украјинске Православне Цркве на челу са митрополитом Онуфријем.

ПРИТИСАК НА СВЕТУ ГОРУ

Цариградски безаконик Вартоломеј се није зауставио у приморавању свих „грчкоговорећих“ помесних Цркава да признају украјинске ништарије као „Цркву“, него је извршио и велики притисак на светогорске манастире да то учине. И успео је, макар делимично. Половина великих манастира безаконике из Кијева признаје, а половина се безакоњу противи. Како смо сазнали од озбиљних калуђера са Атоса, НАТО фанариотски вођа се спрема да оскрнави свету земљу Мајке Божје тако што ће кијевским разбојницима дозволити да граде скит на Светој Гори.
Само у овом контексту се може разумети новонајављени јуриш на манастир Есфигмен, који, још од доба цариградског патријарха Атинагоре, америчког стављеника, папинсог послушника и рушитеља вере, не помиње цариградског патријарха. Један од великих ктитора есфигменских био је српски деспот Ђурађ Бранковић, чија повеља и данас постоји, и који је, једини са Истока, одбио да шаље српске представнике на унијатски концил у Фиренци и Ферари, на коме је цар Ромеја, Јован, потписао унију са папом. У манастиру живе „зилоти старокалендарци“, који патријарха Вартоломеја сматрају издајником правоверја. И немају намеру да своју тврђаву напусте. Као што је често говорио есфигменски игуман Методије, они су у својој светињи спремни да изгину, и да је не дају безаконику са Фанара.

Тачно је, канони обавезују светогорске манастире да помињу цариградског патријарха као надлежног епископа. Али, Вартоломеј је, постављањем Думенка за „црквеног вођу“ Украјине, пљунуо на сваки канон и на целину вере православне, и спрема се да се уједини са римским папом. Зато није чудно што има светогорских калуђера који сматрају да је њихова обавеза да помињу Јуду са Фанара престала.

КРАЈ СВЕТЕ ГОРЕ

По древном предању, кад нестане икона Богородице Иверске (из светогорског манастира Ивирона), опусти испосница Светог Саве и кад се осуши лоза Светог Симеона Мироточивог, наступа крај Свете Горе. А то ће се десити кад Света Гора одступи од православне вере. Тек тада и антихрист може доћи.

За сада, борба се води и, ма колико то неком необично звучало, она је повезана са ратом НАТО пакта, војске антихристове, са Русијом на Украјини. Зато је једна од лажних отпужби против Есфигмена да „обучавају руске специјалце“. Антихристу и његовом слуги Вартоломеју свуда се привиђају Руси, чак и тамо где не могу бити. Зато шаљу полицију против Есфигмена – јер, како рече Ниче, праве се да верују у Бога, а верују само у полицију.

Остаје нам да се Богу молимо да нам дарује још времена за покајање, да бисмо спасили душе и сачували своје потомке у Истини.

Извор: Искра

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА