Најновије

РАТ САМО ШТО НИЈЕ! НАТО војни стратези повлаче кључне потезе

Рат у Украјини и предстојећи председнички избори у САД доминирали су на самиту НАТО-а у Вашингтону овог месеца, али су према писању Ројтерса, иза сцене војни стратези алијансе били усредсређени на процену огромних трошкова за крпљење рупа у европској одбрани.

Лидери НАТО-а договорили су, наиме, прошле године планове за највећи ремонт његових одбрамбених капацитета у последње три деценије, усред параноје због наводног могућег руског напада, а још од тада дебатују о томе који су минимални одбрамбени захтеви које треба испунити да би се ти планови, последњих недеља послати националним владама послати.

Минимални захтеви детаљно анализирају недостатке у армијама НАТО-а у кључним областима, пружајући грубу индикацију колико би милијарди евра могла да кошта поправка, рекао је војни планер који је причао за Ројтерс.

НАТО, како је речено, има за циљ да ове захтеве претвори у обавезујуће циљеве за поједине владе како би се одбрана Европе обезбедила до јесени 2025. године, када ће одржати редован састанак министара одбране.

Ројтерс је разговарао са 12 војних и цивилних званичника у Европи о поверљивим плановима, који су навели шест области које је Алијанса идентификовала као најхитније за решавање.

То су проблем с несташицама у противваздушној одбрани и ракетама дугог домета, број трупа, муниција, логистичке главобоље и недостатак безбедних дигиталних комуникација на бојном пољу, показали су разговори са званичницима НАТО-а.

Одговарајући на Ројтерсова питања, један званичник НАТО-а је рекао да су се лидери Алијансе у Вашингтону сагласили да ће у многим случајевима бити потребни расходи за одбрану већи од два одсто БДП-а да би се поправили недостаци. Он је напоменуо да 23 чланице Алијансе сада испуњавају минимални услов од 2 одсто или га премашују.

"Без обзира на исход америчких избора, европски савезници ће морати да наставе да повећавају своје одбрамбене способности, спремност снага и залихе муниције", рекао је званичник НАТО-а.

НАТО је у највишој фази приправности од Хладног рата, а његови песимистичнији званичници, укључујући немачког министра одбране Бориса Писторијуса, упозоравају да би се напад Русије могао догодити у року од пет година.

Ројтерс је раније известио да стратези НАТО-а верују да ће му бити потребно између 35 и 50 додатних бригада да би издржао имагинарни напад Руса. Бригада се састоји од 3.000 до 7.000 војника, што би значило  да је потребно од 105.000 до 350.000 војника.

Немачка је имала 36 јединица противваздушне одбране "патриот", када је била прва држава НАТО-а током Хладног рата, а чак се и тада ослањала на подршку НАТО савезника. Данас су немачке снаге смањене на девет јединица "патриот", након што су три донирале Украјини од руске инвазије 2022. и морају да се драстично повећају.

Већ се праве планови како да се транспорту храна, гориво и вода до трупа дуж линије снабдевања, рекао је високи званичник НАТО-а, док је други званичник истакао да ће обрнути ток рањених војника и ратних заробљеника такође морају бити организовани.

"Развијају мапе до најситнијих детаља са савезницима", рекао је званичник, додајући да се чак проверава на пример, да су мостови довољно чврсти да издрже тешка војна оптерећења.

Један од проблема је и што Европа нема довољно железничких капацитета да премести тенкове, а ширина колосека варира између Немачке и бивших совјетских балтичких држава, што значи да би оружје и опрема морали да се утоварају у различите возове.

Први званичник НАТО-а за планирање рекао је да треба ојачати сајбер одбрану да би се Европа заштитила од хакерског напада који би могао да утиче на могуће распоређивање, на пример, у Пољској који би могао да заглави железничке скретнице и заустави кретање трупа на исток.

Планери НАТО-а пооштрили су и већ двоцифрен број индикатора раног упозорења о томе шта би могло представљати претходницу потпуног руског напада, додаје Ројтерс.

Жесток руски удар по Украјини - евакуисани НАТО инструктори

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА