Најновије

РУСИ КРЕНУЛИ У ЈУРИШ Свим силама пробијају положаје украјинске војске!

Руска војска је 20. априла искористила конфузију изазвану размештањем украјинских трупа западно од рушевина Авдејевке – и кренула у јуриш.

Пробијајући положаје које је држала 115. механизована бригада украјинске војске, 30. моторизована бригада руске армије брзо је напредовала неколико километара ка западу, али и учврстила нове положаје.

Три месеца касније понавља се иста прича – у истом сектору фронта. Само у последњих недељу дана руске бригаде су напредовале скоро шест и по километара западно од насеља Очеретино.

Напредак од једног километра дневно можда не изгледа превише брз, али према стандардима које је поставила руска војска у Украјини, то је практично спринт. Познати украјински ратни дописник Јуриј Бутусов назвао је ситуацију око Очеретина "веома тешком".

Уз невероватно велике губитке људства и оклопних возила, лако је изгубити из вида трајне предности које Русија има у односу на Украјину у трећој години рата. Конкретно, Москва и даље има више људи и више опреме него Украјина.

То помаже Русима да толеришу губитке далеко веће него што би Украјина могла да толерише. Чак и ако изгубе преко хиљаду људи дневно, Руси настављају да нападају. Сваки напад је прилика за напредовање.

Важан фактор у томе је конфузија међу украјинским командантима. Напредовање Русије око Очеретина у априлу избацило је Украјинце из равнотеже, коју још увек нису повратили.

- Руска команда наређује нападе на слабо вођене и слабо организоване бригаде - објаснио је Бутусов, највероватније мислећи на 110. механизовану бригаду и 111. бригаду Територијалне одбране.

- Непријатељ не тражи најслабије тачке одбране, већ најслабије јединице - додао је он.

У најгорем случају, украјинске снаге западно од Авдејевке биле су потпуно изгубљене. Екипе за контролу дронова и за електронско ратовање су "разбацане и неорганизоване", пише Бутусов.

Најгори сценарио за Украјинце је катастрофалан. Ако руске снаге успеју да напредују још 15 километара ка западу, стићи ће до Мирнограда и Покровског, два упоришта која функционишу као својеврсни пут ка Дњепарском региону, који је до сада био чврсто под контролом Украјине.

Украјински Центар за одбрамбене стратегије је само у понедељак избројао 27 покушаја руске војске да пробије нестабилну украјинску линију источно од Покровска. Двадесет два напада била су неуспешна, саопштио је Центар, али то значи да је пет било успешно.

Бутусов изражава забринутост, али не и панику.

- Не могу да кажем да украјинска команда не види или не разуме ову критичну ситуацију - написао је он. "Доста тога се дешава, нико од команданата не посматра пасивно".

Помогло би, нагласио је, када би украјинске снаге за електронско ратовање у том сектору престале да ометају сопствене снаге.

- Наше снаге уништавају много наших дронова - истакао је он.

Жесток руски удар по Украјини - евакуисани НАТО инструктори

Извор: Форбс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА