Најновије

Сирски открио: "Знам да ћемо победити, а знам и како"

"Знам да ћемо победити. И знам како ћемо то направити", самоуверено је казао заповедник украјинске војске генерал Олександр Сирски у свом великом интервјуу за лондонски лист Гардијан (The Guardian).

Додуше, био је искрен и казао да "Руси имају више и боље ресурсе", али и да то не мора бити и није пресудно.

"Ми се боримо квалитетом, а не квантитетом", казао је Сирски.

Генералу Сирском није било лако на тој позицији да замени успешног, легендарног и харизматичног генерала Валерија Залужног (данас украјински амбасадор у Великој Британији), који је не само зауставио руску агресију, одбацио Русе од Кијева и постигао значајне успехе на фронту, него је био веома популаран и омиљен међу војском и народом.

Долазак Сирског на дужност поклопио се с неуспехом украјинске контраофанзиве на пролеће 2023. године као и пат-позицијом на фронту коју многи упоређују са стањем у Првом светском рату – "километар горе, километар доле".

Генерал Сирски, наравно, у свом разговору није открио "тајну победе", али је отворено говорио о томе шта се догађа на фронту и како би се ствари могле развијати.

Сирском једни замерају да је "стара совјетска војна школа", а други сматрају да је то предност, јер "тако размишљају и руски генерали", а велика предност му је да је често на првој линији фронта, да долази међу војнике.

Олександр Сирски је казао да је Русија "напала Украјину" са снагама од око 100.000 војника, а данас, две и по године касније, на бојишту их је ангажовано 520.000 и да до краја 2024. године Руси планирају повећати број на чак 690.000 војника.

Сирски није желео да каже колики су губици украјинске војске, "Москва то може злоупотребити", али је навео да су "руски губици три пута већи".

"Ми пазимо на наше војнике, не шаљемо их као месо у пробоје нити до смрти чувамо рушевине, нити ћемо за продор од 100–200 метара жртвовати велики број наших војника", наводи генерал Сирски.

Због тога се Сирски залаже за успешнију и велику мобилизацију у Украјини, јер без ње се "не могу створити нове резерве и бригаде", које су неопходне јер Руси стално повећавају своју пешадију.

Признао је да су Руси имали одређене успехе на ратишту, али су ти "успеси тактичке природе, те оперативног продора ипак нема". По њему, све се своди на "локалне добитке".

"Противник није остварио жељени напредак, поготово када је у питању покушај стварања тзв. санитарне зоне уз руску границу према Белгороду (подсетимо, тај град је стално на удару украјинских снага), односно заузимања града Харкива и делова око града Сумија. Њихов продор на том правцу није успео", каже Сирски.

Додуше, украјински медији јављају да је Харкив у среду 24. јула поново био мета руског ракетног напада.

Руси, наиме, ракетирају тај град већ месецима, настојећи да униште енергетску и комуникацијску инфраструктуру, да би натерали становнике на евакуацију.

Генерал наводи да Руси спремају офанзиву на југу Запорошке области, али "и ту им можемо дати прави одговор".

Како је казао, Руси имају предност у техници, и то 1 према 2 или чак 1 према 3. Од почетка агресије Руси су повећали број тенкова с 1700 на 3500, оклопних транспортера с 4500 на 8900, а у овом тренутку имају и три пута више артиљеријског оруђа.

Рекао је да "ускоро" (није желео прецизирати тачан датум) стижу и толико очекивани авиони Ф-16, за које су украјински пилоти већ обучени, али је казао да ће се они користити највише 40 км до линије фронта, да би били што даље од домета руске противваздушне одбране, а то очигледно значи да се неће користити за нападе на циљеве на руској територији.

Сирски је признао да су Руси на почетку рата имали предност у ваздуху, али су је последњих месеци изгубили. Додаје како је реално да Украјина врати Крим.

"Учинићемо све што је у нашој моћи да избијемо на границе из 1991. године", каже Сирски.

Истакао је да су војни успеси постигнути баш на Криму, јер су Руси били принуђени да преселе своју црноморску флоту из Севастопоља, али признаје да је за успешан повратак Крима неопходно онеспособити Кримски мост, као једину праву комуникацијску везу Русије с тим полуострвом.

Иако су и једна и друга страна најављивале нове офанзиве, чини се да је, за сада, ипак још увек активна пат-позиција, али за Украјину је најважније да је успела одржати више-мање исту линију фронта, без обзира на то што месецима није имала довољно оружја и муниције, јер помоћ са Запада није стизала.Москва очито није искористила тај "интеррегнум" и није постигла значајније војне успехе.

Жесток руски удар по Украјини - евакуисани НАТО инструктори

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА