Најновије

Украјина отворила нови фронт против Русије

Украјина покушава да омете планове Москве у Африци развијајући дипломатске односе са земљама региона, пише француски часопис "Ле Поинт".

"Последњих месеци Украјина појачава своје дипломатске активности у Африци отварањем нових амбасада", наводи се у чланку.

Како аутор чланка подсећа, многе земље црног континента одбиле су да се изјасне против Русије након почетка специјалне операције у Украјини.

"Били смо разочарани недостатком храбрости код неких земаља које смо сматрали савезницима. Још увек нам се чини незамисливим да многе земље не осуђују поступке Русије, барем на моралном плану", жалио се у разговору за часопис украјински амбасадор у Сенегалу, Јуриј Пивоваров.

Кијев, према чланку, покушава да повећа свој утицај у Африци. До краја 2024. године Украјина планира да отвори 20 амбасада у региону, док Русија има двоструко више дипломатских представништава.

"У условима хибридног сукоба са Русијом, који ће, чини се, потрајати још дуго, Кијев намерава да лобира за своје интересе у тако важном региону за Москву", закључује се у чланку.

Русија у последње време интензивно развија односе са афричким земљама. Прошлог лета у Санкт Петербургу је одржан самит "Русија - Африка", на којем су присуствовале делегације из 48 земаља. Како је навео портпарол председника Русије Дмитриј Песков, неке земље прилично љубоморно гледају на стратегију Москве, те Русија мора добро да ради како би издржала конкуренцију у региону.

Жесток руски удар по Украјини - евакуисани НАТО инструктори

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА