Најновије

Будимпешта оптужила Кијев: Уцењујете Мађарску и Словачку јер су за мир

Словачка и Мађарска су појачале притисак након што су прошле недеље саопштиле да су престале да добијају нафту од руске компаније "Лукоил" преко Украјине због тога што је Кијев ставио компанију на листу санкција.

Заустављањем испоруке нафте Украјина уцењује Мађарску и Словачку због њиховог настојања да се сукоб реши мирним путем, саопштила је канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана.

Транзит кроз Украјину заустављен је 18. јула. Будимпешта је саопштила да ће се суочити са несташицом горива ако залихе не буду обновљене до септембра. Мађарска и Словачка су затражиле консултације од Европске комисије о том питању, али нису добиле подршку чланица ЕУ.

Словачка је јуче позвала Европску комисију да не одлаже одлуку поводом захтева те земље и Мађарске за посредовање у процедури консултација са Украјином због "поремећених токова нафте из Русије".

Словачка и Мађарска су појачале притисак након што су прошле недеље саопштиле да су престале да добијају нафту од руске компаније "Лукоил" преко Украјине због тога што је Кијев ставио компанију на листу санкција, преноси Ројтерс.

Ове земље су у понедељак затражиле од Комисије да искористи споразум о придруживању на основу којег Украјина не може да блокира транзит нафте.

"Позивам Европску комисију да не одуговлачи и да што пре стане на страну својих држава чланица, а посебно својих грађана", рекао је словачки министар спољних послова Јурај Бланар.

Он је навео да позвао ЕУ да одбаци "коцкање" са енергетском безбедношћу Словачке и питао је да ли возачи прво морају да чекају у реду за бензин и дизел или да плате више цене пре него што се то питање покрене.

"Немамо времена, јер непромишљене санкције и неодговорни поступци наше суседне државе могу врло брзо да донесу негативне последице по Словачку", навео је он у одговору на питања Ројтерса.

Бланар је поновио да је Словачка постала "талац" у рукама Украјине и Европске комисије у том спору.

Та земља је критиковала санкције уведене Русији, напомињући да оне више штете државама Европске уније него Москви.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је у понедељак да ЕК има рок од три дана да одговори на захтев земаља за процедуру консултација, након чега ће земље то питање покренути на суду. ЕУ је увела санкције за руску нафту 2022. године, али су Словачка, Мађарска и Чешка добиле изузеће јер немају алтернативу за руски енергент.

Мађарски министар за питања Европске уније Јанош Бока рекао је да Украјина својом одлуком да прекине испоруке руске нафте крши многе одредбе Споразума о придруживању са Европском унијом. Будимпешта признаје да ће покренути арбитражни поступак по овом питању и, евентуално, предузети контрамере.

Гуљаш: Струја и гас и даље стижу у Украјину преко Мађарске

Шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш је рекао да Украјина уцењује Мађарску и Словачку прекидајући испоруке сирове нафте, јер се залажу за мир. 

Гуљаш је рекао да би једно од решења могло бити да Европска комисија помогне Мађарској и Словачкој у решавању снабдевања тако што ће посредовати у спору са Украјином, која је увела санкције "Лукоилу", као и да постоји могућност да нафту транспортује нека компанија која није погођена санкцијама, преноси Ројтерс.

Он је подсетио да преко Мађарске иде у Украјину 10 одсто украјинског увоза природног гаса и 40 одсто увоза електричне енергије и истакао да Мађарска наставља да испуњава обавезе преузете на основу украјинско-мађарских уговора.

Навео је да се због тога мађарска влада обратила руководству ЕУ да посредује у спору Мађарске и Словачке са Украјином како би Кијев одустао од санкција које је недавно увео руској нафтној компанији "Лукоил".

ФОН ДЕР ЛАЈЕН НАЈАВИЛА: Украјини стиже 1,5 милијарда евра од руске имовине; Реаговао Кремљ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА