Најновије

ФОН ДЕР ЛАЈЕН НАЈАВИЛА: Украјини стиже 1,5 милијарда евра од руске имовине; Реаговао Кремљ

Одлука Европске комисије је уследила након вишемесечних разматрања међу земљама ЕУ и Г7 о томе како да искористе милијарде долара који припадају Руској централној банци, а које су замрзнуте као део санкција у вези са Украјином.

Европска комисија најавила је издвајање прве транше од 1,5 милијарди евра прихода од замрзнуте имовине Руске Федерације за куповину оружја за Украјину. То је на свом профилу на друштвеној мрежи Икс објавила председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.

"ЕУ подржава Украјину. Данас преносимо 1,5 милијарди евра у облику прихода од замрзнуте руске имовине за одбрану и обнову Украјине“, написала је Урсула фон дер Лајен.

Европска комисија је најавила да Кијев неће директно примати приходе од руске имовине, већ да ће новац ићи у мировни фонд за обештећење земаља ЕУ за оружје.

Тим поводом данас су се поново огласили из Кремља. Портпарол Владимира Путина Дмитриј Песков истакао је да овакве акције Европске комисије "неће остати без одговора".

"То није разлог за брзу реакцију, али је, наравно, повод за промишљене кораке као одговор на такве незаконите одлуке које спроводи Европска унија. Одговор ће обавезно уследити, али он мора бити промишљен, и мора у потпуности одговарати нашим интересима", објаснио је Песков.

Након почетка руске војне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину девизних резерви Руске Федерације, које износе приближно 300 милијарди евра. Више од 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског "Еуроклира" - једног од највећих светских система за поравнање и клиринг.

"Еуроклир" је пре неколико дана потврдио да ће конфисковати камате на замрзнута руска средства која држи и да ће новац пребацити Украјини.

Одлука је уследила након вишемесечних разматрања међу земљама ЕУ и Г7 о томе како да искористе милијарде долара који припадају Руској централној банци, а који су замрзнути као део санкција у вези са Украјином.

У извештају за прву половину 2024. године се наводи да је замрзнута руска имовина генерисала 3,4 милијарде евра од укупно 4 милијарде евра камате које је клириншка кућа прикупила током периода од шест месеци.

Приход након опорезивања износи 1,7 милијарди евра од чега ће 1,55 милијарди евра бити послато Украјини. Остатак ће бити "остављен по страни као тампон против садашњих и будућих ризика". Укупно 836 милиона евра биће плаћено Белгији на име корпоративних пореза.

Руско Министарство спољних послова назвало је замрзавање руске имовине у Европи крађом, уз напомену да ЕУ циља не само на средства приватних лица, већ и на државну имовину Русије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Руска Федерација има могућност да не враћа средства која су западне земље држале у Русији. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је планове да се приход од руске имовине искористи за куповину оружја крађа и упозорио да ће Москва узвратити.

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ПРИЗНАЛИ МЕДИЈИМА СВЕ! Исповест припадника јуришног батаљона од‌јекнула на Западу!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА