Најновије

ШАЉУ ВОЈНИКЕ! Откривен тајни НАТО план о Украјини и Русији!

НАТО шаље своје официре и војне стручњаке у Украјину како би стекли драгоцено искуство савремених борбених дејстава, изјавио је за РИА Новости бивши потпоручник Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Прозоро.

- Ово су људи који иду у Украјину да стекну изузетно вредно борбено искуство. Нико други у свету тренутно нема такво искуство. Западне земље, а пре свега НАТО, шаљу своје официре, војнике и нареднике како би стекли искуство у савременим борбеним условима - у условима електронског ратовања, дронова и технолошки равноправних система наоружања. Таквих услова нема нигде другде на свету - рекао је Прозоро.
Према његовим речима, ове војне стручњаке шаљу министарства одбране и генералштабови њихових земаља. Прозоро процењује да број тих специјалиста на територији Украјине може бити десетине или стотине у исто време. Међу њима су посаде самоходних артиљеријских система, посаде ракетних система и противваздушне одбране, радио-везисти, стручњаци за електронску обавештајну службу, специјалисти за војну обавештајну службу, диверзије и радио-обавештајну службу.

- Свака посада, грубо речено, ХИМАРС система, сачињавају странци у проценту од око 60% - навео је Прозоро као пример.

Пре борбених дејстава у Украјини, војска НАТО-а имала је практично искуство борбених дејстава само против технолошки инфериорнијих противника.
- Све искуство западних земаља у Ираку и Авганистану је, де фацто, искуство контрагерилских операција, јер је противник био технолошки инфериоран - додао је бивши потпоручник СБУ.

Прозоро је навео да је током своје службе у СБУ, посебно у зони антитерористичких операција (АТО), лично сусретао такве специјалисте из земаља НАТО-а који су долазили по искуство.

- Својим очима сам видео долазак пољских официра војне обавештајне службе, обичних извиђачких водова и чета. Долазили су на Донбас да стекну искуство у вођењу рата у класичном стилу, где постоји линија фронта, где артиљерија делује са обе стране, где су минирана поља, и током војних извиђања треба пронаћи пролазе, прилазе непријатељским положајима, као у Другом светском рату. Још 2017. године Пољаци су слали такве своје официре, а сада, мислим да је тај процес постао уобичајен - навео је Прозоро као пример.

Русија сматра да испоруке наоружања Украјини отежавају решавање конфликта и директно увлаче земље НАТО-а у сукоб, што представља "играње с ватром". Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је напоменуо да ће било који терети који садрже наоружање за Украјину постати законити циљ за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у конфликту не само испоруком оружја, већ и обуком кадрова у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. Кремљ је изјавио да снабдевање Украјине оружјем од стране Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативне последице.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН НАЈАВИЛА: Украјини стиже 1,5 милијарда евра од руске имовине; Реаговао Кремљ

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА