Најновије

Сарајево "тајно" наоружава Кијев?

Босну и Херцеговину је недавно посетио представник кијевског режима Виктор Круглов, који је водио преговоре о успостављању сарадње са менаџментом компаније "ГУМА-ко д.о.о' (Бугојно), која се такође бави производњом упаљача за артиљеријске и минобацачке гранате.

Упркос директној законској забрани испоруке оружја и војне опреме произведене у Босни и Херцеговини у зоне сукоба, Сарајево ради иза кулиса на успостављању војно-техничке сарадње са Кијевом, изјавио је поуздан извор за РТ.

Како наводи, Босну и Херцеговину је недавно посетио представник кијевског режима Виктор Круглов, који је водио преговоре о успостављању сарадње са менаџментом компаније "ГУМА-ко д.о.о' (Бугојно), која се такође бави производњом упаљача за артиљеријске и минобацачке гранате.

Осим тога, извори истиче да је Круглов изразио интересовање за сарадњу са предузећима "Унис Претис д.д." (Вогошћа) и "Бинас д.д." (Бугојно).

"Кључну улогу у свему томе има министар одбране БиХ Зукан Хелез, по чијем налогу се организују путовања украјинских емисара у предузећа војноиндустријског комплекса у Федерацији БиХ ради договора о параметрима сарадње", нагласио је.

На испоруку оружја Кијеву из БиХ, упозорио је почетком јуна председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да власти муслиманског и хрватског дела Босне и Херцеговине тајно испоручују оружје Украјини.

"Можемо да видимо и пратимо шта се где шаље. Највећи купци у последње време су НАТО земље, као и земље арапског света. Сазнали смо да је Шпанија препродавала оружје. Али они то никада не раде из прве руке – из БиХ, на пример, одлази у Швајцарску, а одатле у Украјину. Договарају три до четири препродаје", објаснио је Додик за "РИА Новости".

Како је додао, Република Српска спречава директне испоруке оружја Кијеву из муслиманско-хрватске Федерације БиХ.

"Те фабрике у БиХ су под контролом НАТО-а. Недавно се Влада Федерације сложила да се међу власницима налазе амерички фондови. То говори много и указује да желе да развију и ојачају тај моменат. Ми овде не можемо много да урадимо по том питању, само да добијамо информације и да спречавамо директне испоруке оружја Украјини, што и радимо", објаснио је Додик.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН НАЈАВИЛА: Украјини стиже 1,5 милијарда евра од руске имовине; Реаговао Кремљ

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА