Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА МАЂАРСКОМ? Спрема ли се жестока казна, ЕУ више неће да трпи односе са Русијом

Председници одбора за ЕУ у парламентима балтичких држава, Финске, Немачке и Луксембурга су уз подршку Пољске послали мађарском колеги писмо у којем су се пожалили на понашање премијера Виктора Орбана, тврдећи да он својом мировном иницијативом о Украјини провоцира европске партнере и слаби позиције ЕУ.

„Дубоко смо забринути првим недељама мађарског председавања ЕУ, јер се игноришу основни принципи… Уместо да гради мостове мађарски премијер је прве дане председавања искористио да провоцира европске партнере, стављајући своје сопствене интересе изнад европског консензуса“, наводи се у писму упућеном председнику Одбора за ЕЗ у мађарском парламенту Золтану Тешелију које је објављено са сајту парламента Литваније.

Аутори писма су Орбанову посету Москви назвали наметљивом, додајући да Орбан наводно стално слаби позиције ЕУ и отежава постизање мира у Украјини.

„Ако мађарска влада настави да тролује своје европске партнере то ће, дугорочно гледано, нанети штету њиховим националним интересима. Европске владе ће изгубити веру да су циљеви мађарске владе у складу са било каквим европским интересима. То ће нанети велику штету циљевима мађарског председавања“, закључује се у писму.
Мађарска од 1. јула председава ЕУ.

Претходно, посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист „Политико“, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савета Шарлу Мишелу и председнику

Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посетио Украјину, Русију и Кину. Посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

ШТА СЕ ТО КУВА ИЗНАД АЉАСКЕ! Пентагон у великој паници због Руса и Кинеза

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА