Најновије

"ДОЛАЗИ ПРОМЕНА КАКВА НИЈЕ ВИЂЕНА 500 ГОДИНА" Орбан упозорио на "пропаст ЕУ", а онда је јавно подржао Трампа

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у суботу да је Европска унија несвесна онога шта се дешава и упозорио је на нови, азијски оријентисан "светски поредак". Он је такође подржао кандидатуру Доналда Трампа за председника САД.

"Европа је одустала од одбране сопствених интереса", рекао је Орбан у Бајиле Тушнаду, већински етничком мађарском граду у централној Румунији. "Све што Европа данас ради јесте да безусловно следи продемократску спољну политику САД... чак и по цену самоуништења.

"Долази промена каква није виђена 500 година. Оно са чиме се суочавамо је у ствари промена светског поретка", додао је он, наводећи Кину, Индију, Пакистан и Индонезију као "доминантни центар" света.

Орбан је такође навео да су САД стајале иза експлозија 2022. које су оштетиле гасоводе Северни ток изграђене за транспорт гаса из Русије у Немачку, називајући то "терористичким актом који је изведен у очигледној режији Американаца". Није понудио никакве доказе који би подржали тврдњу.

Орбанов примедбе долазе усред све веће критике његових европских партнера након што је раније овог месеца кренуо у одметнуту "мировну мисију" у Москву и Пекинг с циљем посредовања у окончању рата у Украјини. Сматра се да Орбан има најтоплије односе са Кремљом међу свим лидерима ЕУ.

Када је реч о Украјини, Орбан сумња да ће ратом разорена земља постати или чланица НАТО-а или ЕУ, наводи Асошијејтед прес.

"Ми Европљани немамо новца за то. Украјина ће се вратити у позицију тампон-државе", рекао је он и додао да ће међународне безбедносне гаранције "бити садржане у споразуму између САД и Русије".

Током читавог рата у Украјини, Орбан се противио слању оружја Украјини и рутински је одлагао, разводњавао или блокирао напоре за слање финансијске помоћи Кијеву и увођење санкција Москви.

Орбан је у суботу рекао да Трампова кандидатура за америчке изборе има за циљ "да повуче амерички народ из пост-националистичке либералне државе у националну државу" и поновио низ тврдњи да је Трамп неправедно кажњен како би спречио повратак у Белу кућу.

"Због тога хоће да га стрпају у затвор. Зато желе да му одузму имовину. А ако то не упали, зато ће желети да га убију", рекао је Орбан, мислећи на покушај убиства Трампа на митингу у Пенсилванији овог месеца.

РУСИ У ОФАНЗИВИ: Заузели важно место у Доњецку

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА