Најновије

"ИГРАТЕ СЕ ПРЕВИШЕ!" Лавров изјавом шокирао савезнике кијевских власти

Русија не обраћа много пажње на тврдње Кијева да је спреман за мировне преговоре, јер је познато да је по том питању залутала, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

Обраћајуцћи се новинарима у Вијентијану, у Лаосу, где присуствује самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), Лавров је замољен да прокоментарише недавне изјаве високих украјинских званичника, укључујуц́и Владимира Зеленског и украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебу, да је отворен за ангажман са Русијом.

Зеленски је раније овог месеца сигнализирао да жели да оконча сукоб „што је пре могуће“ и да је спреман да разговара са Русијом без обзира ко је на челу земље.

Ово је у супротности са председничким декретом који је Зеленски потписао у јесен 2022. године, а који је забранио све разговоре са актуелним руководством у Москви.

Он је увео забрану након што су четири бивша украјинска региона великом већином гласала за придруживање Русији.

У међувремену, Кулеба је раније ове недеље инсистирао након ретког састанка са његовим кинеским колегом Ванг Јијем да нико не може да примора Кијев на разговоре.

Коментаришући Кулебине опаске, Лавров је рекао да „ово није први пут да то говори, а понекад је говорио и потпуно супротно“.

Министар је признао да их „не слушам, да будем искрен“, мислећи и на Кулебу и на Зеленског. Лавров је додао да га је Ванг Ји обавестио о разговорима са Кулебом.

- Верујемо да позиција Кине остаје непромењена... а то је да се фокусира на основне узроке сукоба - рекао је он.

Украјина од 2022. промовише своју „формулу мира“ која захтева да Русија повуче своје трупе са свих територија за које Кијев тврди да су своје. Москва је то одбацила као ћорсокак и одвојену од стварности.

У међувремену, портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је да је Русија отворена за преговоре са Украјином, али многа питања – укључујући легитимитет Владимира Зеленског као шефа државе и мешање Запада – морају да буду решена да би било какав суштински разговор почео.

Руски председник Владимир Путин рекао је прошлог месеца да је Москва спремна да одмах отвори мировне преговоре са Украјином када повуче трупе из Донбаса и два друга бивша региона и обавеже се на неутрални статус, одбацујући амбиције да се придружи НАТО-у.

Москва је традиционално посматрала ширење блока предвођеног САД као егзистенцијалну претњу, наводећи жељу Кијева за чланством као један од кључних разлога за сукоб.

РУСИ У ОФАНЗИВИ: Заузели важно место у Доњецку

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА