Најновије

РУСИ ИМАЈУ НОВУ ТАКТИКУ! Украјинци ће због ОВОГА изгубити стрпљење

Русија је почела да укључује ​​нове, јефтине беспилотне летелице у своје нападе дугог домета на Украјину како би покушала да идентификује противваздушну одбрану, сними штету и користи дронове као мамац, рекао је украјински војни шпијунски званичник.

Две нове врсте беспилотних летелица, које је Русија користила у пет удара беспилотних летелица у последње две до три недеље, укључујући напад у четвртак, направљене су од материјала као што су пенаста пластика и шперплоча.

Један модел дрона има камеру и СИМ картицу украјинског мобилног телефона за слање слика назад руској војсци.

“Они идентификују где су наше мобилне групе позициониране, гје су митраљези који их могу уништити. Покушавају да добију слику где се налази сва наша противваздушна одбрана”, рекао је Андриј Черниак, потпарол војне обавештајне агенције.

То је додатан доказ да Русија настоји да прилагоди тактику и испроба нову технологију како би стекла предност током свакодневних напада ракетама и беспилотним летелицама на украјинске градове и инфраструктуру.

Нападачке беспилотне летелице Шахид дизајниране у Ирану, које лете до своје мете и детонирају при удару, постале су главни део руских ваздушних напада откако су почеле да се користе у првој години рата.

Украјина, која од марта апелује на Запад да пружи више противваздушне одбране како би одбила појачане руске ваздуне нападе на своје електроенергетске објекте, снажно се труди да сакрије локације својих система противваздушне одбране.

Нове руске беспилотне летелице са камерама не носе експлозив, већ врло наликују обичним беспилотним летелицама Шахид и лете с њиховим групама, рекао је Черниак.

Други нови тип дронова не садржи експлозивно пуњење или га има само мало и користи се као мамац, додао је.

Будући да се практично не разликује од обичног нападачког дрона са земље, још увек га треба оборити и притом разоткрити где се налазе украјински системи противваздушне одбране.

Рекао је да нове беспилотне летелице вероватно коштају само 10.000 долара свака упркос великом домету, што их чини далеко јефтинијима за производњу од пројектила противваздушне одбране.

Дронови такође могу да лете на висини од 1000 метара, што их ставља изван домета митраљеза и аутоматских пушака, рекао је.

Руска инвазија на Украјину послужила је као полигон за технологију ратовања беспилотним летелицама. Обе стране интензивно користе нападачке и извиђачке беспилотне летелице на бојном пољу. Кијев је уложио енергију у домаћу производњу беспилотних летелица како би смањио јаз између својих нападачких способности и московских, изводећи нападе дугог домета беспилотним летелицама на руске циљеве, укључујући рафинерије нафте.

Русија каже да се њени напади дугог домета користе за војну деградацију Украјине. Украјина каже да су руски напади погодили цивилне зграде и узроковали озбиљну штету на цивилним енергетским постројењима и нове жртве међу цивилима.

Руске трупе окупирале су око 18 одсто украјинске територије и последњих месеци остварују постепене успехе на истоку, а линија фронта простире се на хиљаду километара.

РУСИ У ОФАНЗИВИ: Заузели важно место у Доњецку

Извор: Форбс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА