Најновије

САМОУБИЛАЧКА МИСИЈА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Плаћена НАЈСКУПЉА ЦЕНА

Дмитро Лиховиј, потпарол оперативне стратешке групе Тавриа, потврдио је како украјинске снаге настављају борбене мисије на источној обали, укључујући мисије у близини села Кринки и на малим речним острвима у том подручју.

"Чињеница је да су положаји украјинских снага у селу Кринки уништени до темеља као резултат интензивних, дуготрајних непријатељских и ваздушних напада. Само село је готово потпуно уништено. Не постоји могућност да се тамо држи одбрамбена линија па су украјински браниоци сада на другим положајима и упориштима", навео је Лиховиј.

Још пре неколико недеља појавиле су се информације да се украјинска војска повукла из Кринкија, а сад је стигла и службена потврда. Време је да украјински војни врх одговори на следећа питања: која је била сврха операције, који су добици и да ли се исплатило?

Водиле се бруталне борбе

Украјинци су у јесен 2022. успели да потисну Русе из Херсона и других насеља на западној обали реке Дњепар. Неколико километара широка, делила је руске и украјинске положаје на том подручју. Већ у фебруару 2023. украјинске снаге почеле су да изводе ризичне нападе преко реке, испитујући руску одбрану на окупираној источној обали.

Прошлог лета појавили су се извештаји да Украјинци држе мостобран с друге стране реке Дњепар у близини срушеног Антоновског моста. Операција се интензивирала у отобру кад су, према снимцима које је геолоцирао Институт за проучавање рата (ИСW), Украјинци ушли у Кринки, мало село на источној обали.

Насеље се претворило у кључни мостобран за украјинске снаге које делују преко реке Дњепар, али и у жариште бруталних борби у Херсонској области. Русија је бацила велике снаге на Кринки, али "линија фронта" је месецима остала углавном статична упркос губицима на обе стране.

Кијев је тврдио како су Руси на том подручју изгубили велики број елитних јединица попут ваздушно-десантних снага или маринаца. Украјинци су заиста успели да вежу значајан део руских снага за то подручје па те снаге нису могле да учествују у руским офанзивним операцијама на другим деловима фронта.

Украјински војници се жалили да су борбе безнадежне

Тадашњи руски министар одбране Сергеј Шојгу још је у фебруару објавио да су његови војници заузели Кринки, али геолоциране снимке су оповргнуле његове тврдње. Украјински мостобран је наставио да се током наредних месеци суочава са таласима руских напада, док су се украјинске снаге носиле с недостатком потребне опреме за успешну борбу.

Прелазак реке ради доставе залиха и појачања увек је био опасан због руских дронова и минобацача, а кашњења америчке помоћи вероватно су само погоршала проблем. Војници су се пожалили како је укопавање готово немогуће на мочварном терену.

У децембру је Кијев Индепендент известио са западне обале реке Дњепар, разговарајући с војницима који су учествовали у рацијама преко реке. Многи војници су признали како су борбе "безнадежне", а неки су их чак сматрали обликом политичке представе како би се скренуо фокус западних савезника с неуспеле летње противофанзиве.

РУСИ У ОФАНЗИВИ: Заузели важно место у Доњецку

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА