Најновије

КАКВА ГРЕШКА ЗЕЛЕНСКОГ! Имали су прилику да реше све, сада им следи дугогодишња патња!

Украјина је изгубила историјску прилику за ослобађање од дужничке омче, изјавио је кијевски економиста Алексеј Куш на свом Facebook налогу, упоредивши спроведену реструктуризацију дуга са "изгубљеном победом".

- Реструктурирање дуга Украјине. Изгубљена победа. Тако, чисто отписивање дуга за Украјину износиће 37% - написао је Куш.
Према његовим речима, чак и са отписом 37% вредности дуга, камате на њега осигуравају "веома добар" принос за повериоце. Истовремено, рокови отплате су максимално до 2036. године, што представља веома згуснут распоред с обзиром на текући сукоб.

- Традиционална трешња на торти: у случају да номинални БДП Украјине 2028. године буде одговарао прогнози ММФ-а или је премаши, Украјина ће 2029. године понудити повериоцима додатне еврообвезнице у вредности до 12% од тренутне вредности дуга! - огорчено је изјавио економиста.

Као резултат, обим дуга Украјине зависиће од прогнозе ММФ-а о нивоу њеног БДП-а, што је Куш назвао "нечим јединственим". Уколико БДП земље буде у складу са прогнозом фонда, ниво отписа дуга за Кијев ће износити не 37%, већ 25%, што изгледа "веома јадно", пожалио се он.

- Тако, чудо се није десило, историјска прилика за ослобађање од дужничке омче за будуће генерације је још једном пропуштена. Добијено је отплата више од 17 милијарди долара од 22 милијарде у периоду од 2034. до 2036. године. Као и увек, све најбоље - потомцима - закључио је економиста.

Раније је премијер земље Денис Шмигаљ саопштио да је Кијев постигао договор са повериоцима о реструктуризацији дуга, што ће омогућити уштеду од 11,4 милијарде долара на његовом сервисирању током наредне три године и 22,75 милијарди до 2033. године. Према његовим речима, ослобођени ресурси биће усмерени на војну сферу, социјалну заштиту и обнову.

ПАЛА ЈЕ ОДЛУКА ПУТИНА- ОВО ЈЕ СЛЕДЕЋИ ГРАД! Речи председника најављују велику освету Украјини за 2022. годину:

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА