Најновије

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Американци одавно поделили нуклеарно оружје, у југоисточној Азији повећаће ризике

Земље Југоисточне Азије виде могућност да Русија делује као стабилизујући фактор у светлу "дрских" акција ванрегионалних играча, укључујући САД, оценио је шеф руске дипломатије.

Могуће распоређивање америчког нуклеарног оружја у земљама југоисточне Азије повећаће ризике за безбедност целог региона, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је током посете Малезији рекао да су у том региону већ присутни елементи нуклеарног одвраћања у оквиру пројекта АУКУС (трилатерални одбрамбени савез Аустралије, Велике Британије и Сједињених Држава), према којем ће нуклеарне подморнице бити опремљене технологијама које би требало да буду под контролом Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Лавров је додао да, осим тога, САД и Јужна Кореја имају споразум о заједничком нуклеарном одвраћању.

"У НАТО-у су Американци одавно поделили своје нуклеарно оружје партнерима. Све то називају заједничким нуклеарним мисијама, у оквиру којих ненуклеарне државе имају прилику да се њихово војно особље обучава и користи нуклеарно оружје. А ако ово тужно и прилично ризично искуство буде пренето и у југоисточну Азију, мислим да никоме овде од тога неће бити боље, биће више ризика", рекао је Лавров.

Према његовим речима, земље Југоисточне Азије виде могућност да Русија делује као стабилизујући фактор у светлу "дрских" акција ванрегионалних играча, укључујући САД.

"Они (земље Југоисточне Азије) нас виде као балансирајући и стабилизујући фактор са становишта супротстављања сувише дрским дејствима ванрегионалних сила на челу са Сједињеним Америчким Државама, које заиста овде промовишу своју војну инфраструктуру, укључујући стратешко наоружање", додао је.

Лавров је навео и да су Русија и Малезија разматрале изградњу евроазијског јединственог безбедносног система у светлу западног модела.

"Наравно, веома је важно погледати како осигурати безбедност на начин који минимизира ризике. С тим у вези, подсетили смо на искуство ОЕБС-а, искуство које је проистекло из концепта евроатлантске безбедности, али су на крају крајева евроатлантски модели ОЕБС-а, као и НАТО, доказали да је једини смисао у промовисању евроатлантских модела од стране западних земаља да се све потчини њима", прецизирао је.

Према његовим речима, САД су већ постигле овај циљ – изградиле су цео Запад под својим руководством.

"НАТО је сто одсто подређен Вашингтону, ОЕБС је такође практично већ приватизован и тај модел нама не одговара, као што не одговара ни већини других земаља", нагласио је шеф руске дипломатије.

"Ми желимо безбедносни модел који ће бити заснован на равноправности, на принципу недељиве безбедности, када ниједна држава на континенту неће јачати своју безбедност нарушавањем безбедности других", закључио је Лавров.

ПАЛА ЈЕ ОДЛУКА ПУТИНА- ОВО ЈЕ СЛЕДЕЋИ ГРАД! Речи председника најављују велику освету Украјини за 2022. годину:

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА