Најновије

ПУТИН УПОЗОРИО: Русија ће одговорити реципрочно због распоређивања америчких ракета у свету

Москва ће себе сматрати ослобођеном од мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у случају појаве америчких ракета у Немачкој, поручио је руски лидер.

Русија је ушла у завршну фазу развоја низа ударних система и упозорава на реципрочне мере за распоређивање америчких ракета у свету, изјавио је председник Русије Владимир Путин на прослави Дана руске флоте у Санкт Петербургу.

"Данас је развој једног броја таквих система у завршној фази. Предузимаћемо реципрочне мере за њихово распоређивање, узимајући у обзир дејства Сједињених Америчких Држава и њихових сателита у Европи и другим регионима света", казао је Путин.

Он је додао да савремено оружје стално попуњава руску флоту и истакао да ће Русија наставити да опрема флоту хиперсоничним системима.

"Наставићемо да повећавамо опремање поморских и подморничких снага, поморске авијације, опремање бродова високотехнолошком опремом нове генерације и хиперсоничним ракетним системима", прецизирао је руски председник.

Путин је поручио да ће Русија себе сматрати ослобођеном од мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у случају појаве америчких ракета у Немачкој.

Путин је скренуо пажњу на изјаве америчке администрације и немачке владе о плановима за размештање америчких високо прецизних ракетних система дугог домета на територији Немачке од 2026. године.

Он је изјаве о плановима за распоређивање прецизног оружја у Немачкој упоредио са периодом Хладног рата.

"Ако САД спроведу такве планове, сматраћемо да смо слободни од раније претпостављеног једностраног мораторијума на распоређивање ударних система средњег и кратког домета, укључујући повећање способности обалских снага наше морнарице", нагласио је Путин.

Како је навео, у зони домета америчких ракета наћи ће се важни руски државни и војни објекти, административни и индустријски центри и одбрамбена инфраструктура, док ће време лета до циљева на територији Русије за такве ракете, које у перспективи могу бити опремљене и нуклеарним бојевим главама, бити око 10 минута.

Путин је указао да ће Русија наставити да развија системе за извиђање, осматрање и противваздушну одбрану на ближим и даљим границама.

"Све је то изузетно неопходно за управљање модерним бродовима и оружјем које стално попуњава нашу флоту. САД подстичу тензије због летова руске стратешке авијације, иако су и саме увек патролирале руским границама", оценио је Путин.

Кнежевић о односима две земље: Улазак Срба у владу Црне Горе значајан за будуће процесе који ће донети стабилност!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА