Најновије

РУСКИ ДРОН ЧУДО ТЕХНОЛИГИЈЕ! Руши све пред собом и има озбиљне алате

Према речима руског конструктора, ови системи се већ користе и на јефтиним ФПВ дроновима, али и на оним комплекснијим летелицама.

Руске трупе почеле су да користе дронове са системима за аутоматско препознавање циљева, засноване на вештачкој интелигенцији (АИ), који омогућавају да беспосадни ваздухоплови самостално дејствују по непријатељској опреми, рекао је у интервјуу за ТАСС бивши командант јединице за везу у зони СВО са позивним знаком "Калина".

"Калина" је најпре служио као добровољац, потом као командант поменуте јединице, након чега је тешко рањен и од тада се бави пројектовањем војних дронова.

"Вештачка интелигенција помаже јер беспилотне летелице сада имају системе који их наводе на мету и сами је откривају. Овај систем почео је да се користи како на јефтиним ФПВ дронова, тако и на напреднијим дроновима-камиказама (лутајућој муницији) Министарства одбране. Систем је већ 'научио' дронове да нпр. препознају мету, односно да види тенк, препозна га и лети ка тој мети", рекао је "Калина".

Према његовим речима, технологије засноване на АИ инсталиране на дронове "виде" опрему и идентификују је.

"Помаже му да препозна мету, да разликује аутомобил од тенка, вишецевни ракетни систем од бицикла и тако даље", изјавио је он, појашњавајући да је тренутно АИ у области борбених дронова у развоју, али и да велики број програмера ради на имплементацији ових система.

Поред система са вештачком интелигенцијом, "Калина" тврди да дронови руске војске добијају и системе који омогућавају пресретање видео сигнала са беспосадних ваздухоплова украјинске војске и на тај начин идентификују њихове путање лета и локацију оператера на земљи.

"Слику непријатељске беспилотне летелице могу да пресретну стручњаци користећи различиту опрему. У питању је електронско извиђање", рекао је он.

"Момци то могу да ураде, да пресретну слику и користе је за своје потребе - идентификују руте непријатеља, путању дрона, могу да одреде (положај) оператера, одакле је дрон дошао и потом да изврше удар. Генерално, систем постаје све паметнији", закључио је "Калина".

РУСКИ ЈУРУШНИЦИ КРЕНУЛИ У ТОТАЛНУ ОФАНЗИВУ: Виоре се руске заставе на фронту, украјинске снаге пред пуцањем

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА