Најновије

Званичник украјинског ГУР-а: Русија користи нове врсте дронова, откривају положаје наше ПВО

У питању су јефтине летелице конструисане од материјала попут пенасте пластике и шперплоче.

Русија је почела да укључује нове, јефтине беспилотне летелице у своје нападе на Украјину који се врше са велике удаљености, како би покушала да идентификује положаје ПВО, сними сваку штету и искористи их као мамце, рекао је званичник украјинске војне обавештајне службе, односно Главне обавештајне управе (ГУР) Андреј Чернијак преноси Ројтерс.

Две нове врсте дронова, које је Русија користила у протеклих пет напада, конструисани су од материјала попут пенасте пластике и шперплоче, изјавио је он. Такође, једна од две нове врсте летелица, опремљена је камером и украјинском СИМ картицом за мобилни телефон, чиме је омогућено слање слика јединицама руске војске у позадини.

"Они идентификују положаје наших мобилних група, као и места на којима се налазе митраљези који их могу уништити. Покушавају да открију и све положаје наше ПВО", сматра Чернијак.

Како наводи Ројтерс, детаљи које је изнео званичник украјинског ГУР-а, указују на то да Русија настоји да прилагоди своје тактике и испроба нове технологије како би "стекла предност у свакодневним ракетним и нападима беспилотним летелицама".

Истовремено, наводи се да Украјина покушава да сакрије локације на којима се налазе њени системи ПВО.

"Нови руски дронови са камерама не носе експлозив (бојеву главу), али у великој мери подсећају на дронове 'шехид' ('геран 2') и лете у групама заједно са њима, рекао је Чернијак и додао:

"Друга врста нових дронова или нема или је опремљена малим експлозивним пуњењем и користи се као мамац."

Баш због тога што се са земље не могу разликовати од стандардних дронова за напад и они морају бити обарани, што доводи до откривања положаја украјинске ПВО.

Чернијак наводи и да нови дронови, упркос великом долету, вероватно коштају свега 10.000 долара што их чини знатно јефтинијим за производњу од ракета ПВО, као и да могу летети на висини од 1.000 м, због чега их је немогуће обарати митраљезима и јуришним пушкама.

ПАЛА ЈЕ ОДЛУКА ПУТИНА- ОВО ЈЕ СЛЕДЕЋИ ГРАД! Речи председника најављују велику освету Украјини за 2022. годину:

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА