Најновије

Еулекс: Пратимо безбедносну ситуацију, у последње три године 457 напада на Србе на КиМ

Мисија ЕУ за владавину права на КиМ (Еулекс) саопштила је да наставља, у складу са својим мандатом, да пажљиво прати безбедносну ситуацију на КиМ, укључујући добробит свих заједница у Покрајини, као и да је, да би "стекла свест о ситуацији", формирана полицијска јединица мисије која спроводи мобилне извиђачке патроле 24 сата, седам дана у недељи.

Тако је Еулекс одговорио агенцији Танјуг на питање да ли намерава да појачате снаге у српским срединама на северу КиМ после све чешћих застрашивања и претњи којима су Срби изложени, а што су тражили представници Срба.

Како је Еулекс појаснио, та мисија се ангажује на изричит захтев првог безбедносног одговора, односно такозване косовске полиције, како би допринела одржавању и унапређењу јавног реда и безбедности.

"Еулекс све то чини у координацији са Косовском полицијом и КФОР-ом, у складу са трослојним механизмом за безбедносно реаговање Косова, где је Косовска полиција први безбедносни одговор, Еулекс други, а Кфор трећи безбедносни одговор.

Безбедност свих заједница на Косову остаје наш први приоритет. Као Мисија, с једне стране, ми смо на опрезу и спремни смо да подржимо безбедност Косова и локалног становништва, а са друге стране, посвећени смо подршци косовским властима, укључујући Косовску полицију", навео је Еулекс у одговору Танјугу.

У последње време Срби на КиМ су све више изложени нападима косовских Албанаца, а последњи случај је исписивање графита "УЧК" и имена злочинца и терористе Фатона Хајризија који је хладнокрвно убио српског полицајца Николу Крсмановића на кући породице Ђурковић, у селу Гојбуља код Вучитрна.

Од почетка ове године године, закључно са 28. јулом десила су се 72 етнички мотивисана инцидента на Косову и Метохији према Србима, а од 2021. било их је укупно 128.

У ДНР УХАПШЕН МУШКАРАЦ! Планирао да дигне у ваздух аутомобил руског Министарства одбране

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА