Најновије

МАДУРО ОПЕТ ПРЕДСЕДНИК: Завршени избори у Венецуели - Американци сикћу!

Досадашњи председник Венецуеле Николас Мадуро победио је на председничким изборима одржаним у недељу, пошто је освојио 51,2 одсто гласова, док је опозициони кандидат Едмунд Гонзалес Урутија освојио 44, 2 одсто, саопштила је национална изборна комисија на основу пребројаних гласачких листића са 80 одсто бирачких места.
Мадуро

Мадуро

Лидерка опозиције у Венецуели Марија Корина Мачадо пак тврди да је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес освојио 70 одсто гласова.

Представници опозиције изјавили су да подаци које су прикупили од својих представника у 30 одсто бирачких центара показују да је Гонзалес победио Мадура.

"Резултати се не могу сакрити. Земља је мирно изабрала промену", написао је Гонзалес на Иксу пре објављивања резултата изборне комисије, пренео је "Скај њуз".

Мадуро је свој реизбор назвао тријумфом мира и стабилности, али и поновио своју тврдњу из предизборне кампање да је изборни систем Венецуеле транспарентан.

Актуелни председник Венецуеле, поред Едмунда Гонзалеса Урутија, имао је још осам противкандидата на јуче одржаним изборима. Ово ће му бити трећи председнички мандат, а на челу Венецуеле је од 2013. године.

Блинкен: Објавите детаљне резултате

Сједињене Државе су одмах "подржале" опозиционе снаге, огласио се амерички државни секретар Ентони Блинкен и позвао изборне власти Венецуеле да објаве детаљну табелу с резултатима гласања на јучерашњим председничким изборима како би се обезбедила, према његовим речима, "транспарентност и одговорност".

Блинкен је додао да је од "виталног значаја" по завршетку гласања да се сваки глас преброји поштено и транспарентно, преноси Ројтерс.

"Сједињене Државе честитају народу Венецуеле на њиховом учешћу на председничким изборима 28. јула упркос значајним изазовима и дубокој забринутости у вези са процесом", навео је Блинкен у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ о стању на фронту у Украјини

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА