Најновије

"НЕМА КОПАЊА И НЕМА РУДНИКА!": Поручују грађани на вечерашњим протестима против литијума у Србији

Протести против ископавања литијума у Србији настављени су и данас и то у више градова и општина у Србији. Скупови су вечерас одржани у Шапцу, Краљеву, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву, а грађани су поручили да "нема копања, а ни рудника".

Испред поште у Шапцу протест је почео у 19 часова, а у исто време протестно окупљање је почело и на Тргу српских ратника у Краљеву, али и на Тргу слободе у Аранђеловцу и испред општинске зграде у Барајеву.

На протесту у Шапцу окупљени траже да се донесе закон против ископавања литијума и бора.
„Нема копања и нема рудника“, порука је са вечерашњег скупа у Шапцу.

Окупљенима су се обратили пољопривредник Милан Ивановић, туристички водич на планини Цер Ана Павловић, стручњак за воде из Шапца и дипломирани инжењер технологије Драган Исаиловић, затим Биљана Степановић из „ПроГласа“ и Мирослав Мијатовић из ПАКТ-а.

„Рио Тинто, марш из Србије! Мултинационалне рударске корпорације, марш из Србије! Хоћемо живот“, поручила је окупљенима Ана Павловић.

Биљана Степановић из „ПроГласа“ поручила је да „људи у Србији више немају избора“.

„Наш избор је слобода или наше лагано умирање“, рекла је Степановић на протесту.

„Ако сви ми будемо заједно, ни Рио Тинто, а ни нека друга компанија неће на силу да копа овде“, додала је она.

„Нема више левих и десних, четника и партизана, свима нама су неопходни вода, земља и ваздух, без тога не можемо да живимо. Без литијумских батерија и електричних аутомобила можемо“, истакла је још она у говору.

Иначе, дописник ТВ Нова из Шапца је навео пре почетка протеста да се не сећа да се „некад окупио оволики број људи и то пола сата пре самог скупа“.

„До референдума не сме доћи, јер су украли изборе“: Симовић на протесту у Краљеву

Повод за протест у Краљеву, на ком се окупило неколико хиљада људи, није само подршка мештанима Јадра, већ су то и бројна истражна поља у околини овог града и и Кнића.
„Све што треба да знате је да рудника неће бити“, „Чувајмо чист ваздух“, „Не дамо Лађевце“, само су неке од порука грађана на скупу у Краљеву.

Међу говорницима на протесту у Краљеву је и представник СЕОС-а Драган Симовић који је навео да ће „власт тражити начине да спроведе референдум“.

„До референдума не сме доћи, јер су украли изборе“, поручио је Симовић.

Небојша Кованџић из Не дамо Ибар поручио је окупљеним грађанима на протесту у Краљеву да морају да се боре и да устану. Он је истакао да је „власт узурпирала наше реке и шуме“.
„Последњих седам, осам година успели су да посеку 40 осто шума у Србији“, рекао је Кованџић и додао да власт ради за своје интересе.

Браловић (СЕОС) у Љигу: „Рок је 10. август, након тога следе радикалне мере“

Протест у Љигу почео је у 18 часова на главном тргу који је био попуњен. Поједини грађани коментарисали су да су „одушевљени“ бројем људи на протесту.

Дарко Миловановић из села Бранчић рекао је за ТВ Н1 да је „задовољан“ бројем људи на протесту и додао да се противи било којем рударењу које изазива загађење.

Он је истакао да у овом месту већ сада имају проблема са водом и упитао шта ће се тек десити ако дође до неког загађења.Миловановић је навео да се нада да ће доносиоци одлулка послушати глас народа на протесту.

„Ако не, мораћемо да наставимо јаче. То је једини начин да се људи изборе за ваздух, земљу и воду“, рекао је он у укључењу за Н1.

Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) поручила је на скупу у Љигу да рудници „нису улазница за улазак у Европску унију“.

„Ако се та врата отворе (за руднике) онда ће та врата заувек да нам се затворе јер нико у свом савезу не жели државе где су прљаве технологије, где је велика корупција и загађење“, рекла је Браловић окупљенима.
„СЕОС је дао рок до 10. августа да се законски забрани ископавање литијума, а после тога следе радикалне мере, крећемо у протесте и блокаде и све оно што мислимо да може да нам помогне да се решимо страних корпорација и домаћих издајника“, рекла је она на скупу.

Након тога су окупљени кренули у протестну шетњу око главног централног трга.

Провокације током говора у Аранђеловцу, на скупу поручено: „Глобални загађивачи виде Србију као обећану земљу јер овде нема институција“

На Тргу слободе у Аранђеловцу протест против ископавања литијума почео је у 19 часова. Док је говорила професорка хемије Каролина Александровић, једна жена је добацивала и покушала да изазове инцидент током професоркиног говора, а грађани су негодовали због њеног понашања након чега се поменута жена убрзо повукла са протеста.

„Овде су неки провокатори послати, али на све њихове финте смо већ навикли. Овај пут се нећемо дати преварити“, рекла је Сузана Лазаревић која се обратила након професорке Александровић.
Професорка хемије Каролина Александровић је на протесту истакла да „све мултинационалне компаније у свету имају само један циљ, а то је искључиво профит“.

Говорећи о Рио Тинту, Александровић је навела да је то „компанија коју јуре многе светске владе пресудама од Чилеа, преко Аустралије до Јужне Африке“.„Уместо да постављамо границе, ми тражимо дозволе за њих, а још је већи апсурд да једна трећина плодне српске земље треба да буде раскопана за три до пет посто рудне ренте“, рекла је она.

Она је оценила и да „глобални загађивачи попут Рио Тинта и других кинеских компанија“ Србију виде као обећану земљу јер „овде не постоје институције“.

Штимац: Овај народ више ништа не може да заустави

Владимир Штимац је на скупу у Аранђеловцу рекао да се снага народа у Србији „више не може зауставити“.

„Ова снага и овај народ који се данас скупио по нашој Србији више ништа не може да заустави“, рекао је Штимац.
Он је навео и да актуелна власт „покушава да разводни грађане“.

„Ових дана покушавају да нам убаце разне елементе и да нас разводне, а ја им сада кажем – то се неће десити“, поручио је Штимац.

Активисткиња Маријана Петровић рекла је за Нову да на вечерашњем протесту у Аранђеловцу желе да пруже подршку грађанима широм Србије.

„Ми желимо да пружимо подршку свим грађанима широм Србије“, рекла је она за Нову.
Петровић је истакла да се овде ради о угрожавању животне средине и животних услова, те да је то довољан разлог да се окупе на вечерашњем протесту.

Протести против ископавања литијума у Србији су наредних дана најављени и у Смедереву, Младеновцу, Рачи, Мионици, Тополи, Косјерићу и још неким местима.

Подсетимо, у последњих недељу дана протести против ископавања литијума су одржани у више градова и општина у Србији, а међу којима су Ваљево, Лозница, Гроцка, Коцељева, Неготин, Ариље, Богатић и Крупањ.

ЈЕЗИВ СНИМАК! Мртви руски борци док се један прави да није жив, устаје и креће каменом на терористе (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА