Најновије

ПРИМОРАН ИЛИ ОРАСПОЛОЖЕН: Вучић због Макрона мора да ухапси Радоичића!?

Председница Европског покрета Срба с Косова и Метохије Рада Трајковић изјавила је да је "хапшење Милана Радоичића један од услова за посету председника Француске Емануела Макрона Београду".
У Паризу

У Паризу

Трајковић је у интервјуу агенцији Бета казала да ће „председник Србије Александар Вучић морати да због Бањске ухапси Радоичића у наредних месец дана“, када се, како је најављено, очекује долазак француског председника, преноси Н1.

Она је подсетила да је у априлу, приликом посете Вучића Француској, „Макрон рекао да је важно да учесници напада у Бањској буду ухапшени“.

„Вучић има велики притисак међународне заједнице због свог блиског сарадника Милана Радоичића. Сједињене Америчке Државе су се сагласиле да се у Београду води судски процес, што значи да нема притисака да се Радоичић и припадници његове групе изруче Приштини. Вучић је обећао да ће се судити Радоичићу и за очекивати је да он буде ухапшен пре доласка француског председника Емануела Макрона“, казала је Трајковић.

Додала је, да је хапшење један од услова за посету Макрона, „о коме се јавно не говори“.

Према њеним речима, хапшење бившег потпредседника Српске листе Милана Радоичића биће „најтежи испит“ који Вучић мора да „положи“.

„Вучићу је било много лакше да се одрекне дела територије Србије или сада да прихвати експлоатацију литијума, него да се одрекне људи који су извршавали његова наређења, а уз то су још из криминогеног миљеа. Хапшење Радоичића биће велики ризик за Вучића“, оценила је.

На питање Бете шта подразумева под „великим ризиком“, Трајковић је казала да се Вучић плаши информација које би странци доставили српском правосуђу.

„Ако би српско правосуђе почело да се бави Бањском и Радоичићем, отворила би се могућност да разне стране службе достављају разне обавештајне податке, као у неким другим процесима организованим криминалним групама. У том случају, Вучић не би могао да спаси Радоичића одговорности“, рекла је.

Она сматра да ће Вучић морати да направи „дил“ с Радоичићем.

„Вучић се плаши да мафија не промени газду, што се, иначе, у свету често дешава“, казала је.

Упитана да ли постоји могућност да Запад опрости Вучићу „случај Бањска“, Трајковић је рекла да се Европа руководи својим приоритетима.

„Могуће је да Вучић планира да брани рударење и отварање рудника литијума с Радоичићем, Звонком Веселиновићем и њиховом криминалном групом, али нови представник САД за европска питања Александар Касаноф сигурно ће инсистирати на одговорности и процесуирању случаја Бањска“, истакла је она.

На питање које су најдрастичније последице сукоба у Бањској 24. септембра прошле године, Трајковић је казала да се за последњих десет месеци с Косова иселило неколико хиљада српских породица.

„Заједнички циљ Александра Вучића и Аљбина Куртија је да Косово и Метохија остану без Срба. Курти спроводи репресију над Србима преко специјалних полицијских снага, а Вучић не успева или не жели да реши ниједан српски проблем. На северу Косова је од 24. септембра прошле године ванредно стање. На северу Косова нема ни цивилних власти, а још увек се не назире ни могућност формирања Заједнице српских општина (ЗСО)“, казала је.

Косовске институције, додала је, врше притисак на Србе како би у што већем броју напустили Косово, а самим тим били онемогућени да формирају ЗСО.

„За лошу позицију Срба на Косову огромну одговорност сноси власт у Београду. Свако ко је учествовао у организовању сукоба у Бањској сноси одговорност за велику сеобу Срба након тог трагичног догађаја“, нагласила је Трајковић.

Упитана да ли би отварање моста на Ибру, који спаја Јужну и Северну Митровицу, угрозило безбедност на северу, Трајковић је казала да би таква одлука поспешила исељавање Срба.

„Отварање моста на Ибру би приморало огроман број Срба да се исели у остатак Србије. Нажалост, власти у Београду су толико тешкој позицији да немају никакву моћ да спрече отварање моста. Вучић је постао лидер за цеђење, кога међународна заједница уопште не уважава. Од њега се само очекују уступци, на штету сопственог народа и државе“, рекла је.

Коментаришући то што председник Србије у својим свакодневним обраћањима све ређе спомиње Косово, Трајковић је казала да Вучић покушава да сакрије свој „прљав веш“.

„Вучић покушава да сакрије свој неуспех. Он жели да народ заборави Косово. Његова медијска машинерија је сада добила нови задатак да протежира отварање рудника литијума. Надам се да народ у централној Србији неће насести на лажна обећања, као што се то десило Србима на Косову“, рекла је Трајковић.

Прочитајте ОВДЕ о новим Куртијевим сплеткама 

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА