Најновије

АМЕРИ ОПЕТ ШПИЈУНИРАЈУ ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Мета је "кинеско појачање"!?

Извиђачки авион за прикупљање обавештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "артемис" који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, данас поново лети око граница Републике Србије и изнад територије Босне и Херцеговине.

Како се може видети на сајту "Флајтрадар", летелица је полетела око 7.30 часова из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану". Одатле се запутила према северозападу, где је ушла у мађарски ваздушни простор и летела уз северну границу Мађарске и Србије, да би затим кроз хрватски ваздушни простор дошла до БиХ. 

Након пристизања у ваздушни простор БиХ, "артемис" је наставио да кружи на потезу Тузла-Сарајево-Мостар, одакле летелица америчког ваздухопловства ради на прикупљању података о положајима јединица и ратне технике Оружаних снага Републике Србије.

"Артемис" је опремљен специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Подсећања ради, у питању је авион који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са седиштем у Вирџинији, ког поменута компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија, конкретно за извиђање, осматрање и праћење активности Оружаних снага Републике Србије.

Претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17, који се налазе у оперативној употребни наших снага.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Часовог Јара

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА