Најновије

АМЕРИКА У ШОКУ: Трампов атентатор бољи од Тајне службе

Томас Метју Крукс, који је покушао да убије републиканског председничког кандидата Доналда Трампа на скупу у Батлеру у Пенсилванији, не само да је био на корак испред Тајне службе већ је успео да се провуче кроз "безбедносне пукотине", пише "Њујорк тајмс".

Текстуалне поруке и извештаји након атентата које је "Тајмсу" доставио сенатор Чак Грасли, републиканац из Ајове, открили су да је локална полиција приметила Крукса, који је ранио Трампа у 18.11, скоро више од 90 минута пре него што је пуцао, али га је стално губила из вида.

Крукс је посетио локацију предизборног скупа 7. јула, док је Тајна служба то место прегледала дан касније и решила да га безбедносно не покрива, наводи "Тајмс". То је значило да је Крукс потом могао да дође до зграде без провере.

На дан митинга 13. јула, Тајна служба није присуствовала безбедносном састанку локалне полиције у 9 ујутро. До 10 ујутро Крукс је купио мердевине и одвезао се до места митинга. Остао је ту више од сат, посматрајући полицајце. Затим се вратио у своје родно место, купио 50 метака и вратио се око 15.35, "према информацијама о локацији с једног од његових мобилног телефона", пише лист.

Такође, Тајна служба није истражила подручје дроновима, док Крукс јесте. Око 15.50 извиђао је дроном изнад локације око 11 минута, пре него што се вратио до оближњих столова за пикник, а дрон спаковао у ауто. Тада га је први уочио локални контраснајпериста, док је завршавао своју смену, те упозорио колеге у 16.26 да се неко "ушуњао" и "зна да сте горе".

Ништа се није догодило до 17.14, док Крукса нису приметили како користи даљиномер. Један од контраснајпериста га је и фотографисао, што је и поделио у групном чету локалне полицијске управе у 17.38, а затим је обавештена и Тајна служба.

Један од двојице преосталих контраснајпериста је наводно истрчао из зграде покушавајући да држи Крукса на оку док не стигну други полицајци, према званичницима округа Батлер, али он је побегао, поневши са собом ранац.

Четири полицајца из Батлера су повучена из саобраћајних патрола како би помогли да се Крукс лоцира. 

У 18 часова један службеник у групном чету претпоставио је да се Крукс креће ка задњем делу комплекса складишта, даље од места догађаја, пренео је "Њујорк тајмс". Уместо тога, Крукс се попео на зграду у комплексу најближем бини. 

"И даље постоји забуна око тога која је агенција требало да надгледа кров", пише "Тајмс".

Поменуте текстуалне поруке указале су и да се округ у којем је одржан митинг "мучио да пронађе довољно добровољаца да покрије смену од 12 сати".

Трамп је изашао на бину у 18.03, а већ шест минута касније публика је почела да показује на некога на крову складишта.

Да ли је била у питању само срећна околност или темељна припрема, Крукс је пронашао место које му је омогућило да има јасан поглед на Трампа, уједно га донекле скривајући од Тајне службе, закључује "Тајмс". 

Прочитајте ОВДЕ о америчкој шпијунажи војске Србије 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА