Најновије

Додик одговорио Марфију контрапитањем: Колико су САД уложиле у рушење Српске?

Хибридни рат који САД воде против целог света није заобишао ни Републику Српску, свуда су тражили своје прилике да роваре и да се мешају у унутрашња питања суверених земаља, указао је председник Српске Милорад Додик.

Где је завршио новац америчких грађана који је уложен у борбу против наводног руског утицаја у БиХ и колико новца америчких грађана је бачено да би се срушила Република Српска само су нека од питања која је данас Амбасади САД у Сарајеву и амбасадору Мајклу Марфију поставио председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је на тај начин реаговао упитан да за Срну коментарише свакодневна писанија Мајкла Марфија у којима износи низ неистина о финансијској ситуацију у Републици Српској, њему лично и његовој породици, постављајући несувисло питање: "Где је новац?".

"У БиХ им је то ишло лако, јер Бошњаци све време раде против Српске и нашли су у Америци свог савезника и место где ће да везују коња, како они годинама раде", каже Додик.

На Марфијево питање "где је новац", Додик је рекао да ће му одговорити контрапитањима: "Где је завршио новац америчких грађана који је уложен у борбу против наводног руског утицаја у БиХ; колико новца америчких грађана је бачено да би срушила Република Српска; да ли амерички грађани знају да се њихов новац троши узалудно и да везе Русије и Републике Српске никада нису биле боље и јаче и да амерички амбасадор на сваком кораку брука њихову земљу?!"

"Америка мора да објасни својим грађанима где иде тај новац и како се троши, али и нама овде, у Републици Српској! Они не одустају од мешања у унутрашње ствари, петљају се и у изборни процес, покушавајући да наметну власт у Српској по свој мери, игноришући вољу бирача у Српској. То мора све да се разјасни и да се утврди где је тај новац америчких грађана и у чије је руке отишао", нагласио је Додик.

Председник Српске је рекао да отворено и јавно пита и тражи јавни одговор: "Где је тај новац и у које сврхе је коришћен?".

"Тражимо да се обелодане подаци о свим дозначеним средствима и њиховој намени и да их престану користити као средство за обрачун с Републиком Српском! Америка мора да објасни коме и како се дозначује новац и за шта се дају паре. Зашто им смета УНА или Алтернативна телевизија, а не медији које су они финансирали и финансирају? И зашто Американци уопште финансирају медије у БиХ", упитао је Додик.

Он је поручио да новац који дају неће довести до промене коју прижељкују и зато сваки дан гледамо безочну и срамну антисрпску пропаганду и нападе на руководство Српске посредством њихових плаћеничких средстава информисања.

"Истурили су своје потрчке из опозиције и синхронизовано врше нападе, што преко њих, што преко својих медија у Српској. И шта су добили, још већи отклон грађана од актуелне политике САД", навео је Додик.

Он је упитао и где су милиони који су дозначени не само медијима које су финансирали, већ и разним удружењима и невладином сектору.

"Чак 80 милиона је упумпано путем НВО сектора у сврху антируске пропаганде, а то су показали и извештаји које је објавио Стејт департмент пре две године. Питање је колико су уопште уложили средстава од настанка БиХ како би на овом простору остварили своје циљеве", навео је председник Српске.

Упитао је и зашто се толико узнемирио амерички амбасадор када је Република Српска рекла да ће усвојити закон о невладиним организацијама.

"Чега се плаше? Ми само желимо већу транспарентност. У чему је проблем? Мора се знати све како би се онемогућила било каква злоупотреба. Не знам чему паника и фрустрација и зашто им то смета? У својим извештајима наводе да су финансирали истраживачко новинарство, промоцију демократије, корупције, а довели су нам највећег криминалца који иде и прети људима да раде оно што Америка каже или ће се обрушити на њих", навео је Додик и истакао:

"Крстари по такозваним 'независним медијима', које финансирају, и објашњава како то треба да изгледа објективан медиј, али из њихове визуре. Марфи да објашњава некоме шта је објективно новинарство, шта је демократија и шта је право!? Исти онај Марфи који се позива на изјаве Џејмса О'Брајана, а не на оно што каже Дејтон и Устав БиХ?!".

Додик је упитао и да је демократија и то што раде са банкама у Републици Српској, које њихови људи обилазе и прете им да не сарађују са онима који су на америчкој црној листи.

"И не само банке у Српској, већ амерички службеници обилазе суседне и регионалне земље и траже да њихове банке не сарађују са Владом Републике Српске. Данас имамо ситуацију да ниједна банка у Српској није спремна да сарађује са нама из страха, због притиска и претњи. Они мисле да је ово дивљи запад и да могу да раде шта хоће, да смо њихова колонија. Е, па нисмо и грдно су се преварили", каже Додик и поручује:

"Нисмо се повукли и нећемо, јер знамо да смо у праву и да се боримо за правду и доследно поштовање Дејтона. Нисмо спремни на њихове 'позитивне промене' које укључују разарање Српске. Финансирали су кампању опозиције и обојене револуције, а чујемо да су нове у најави. Неки од такозваних опозиционара у Српској најавили су да не могу на изборима да добију, па ће кренути силом. То се све финансира парама америчких грађана".

ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНО! Кијев зове Кину, траже или нуде предлог?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА