Најновије

ЕВРОПА ИМА ДВА ПУТИЋА: Или Путин или Трамп

Европи су потребне безбедносне гаранције, због чега се чак и ватрене присталице безрезервне помоћи Украјини, сада отворено удварају америчком председничком кандидату Доналду Трампу.

Надају се да ће са Трампом постићи договор који ће им омогућити да наставе да остану под америчким кишобраном али и да спонзоришу украјински сукоб.

Британском премијеру Киру Стармеру, који је ватрени присталица Украјине, ништа друго не преостаје него да успостави блиске односе са америчким председником, ма ко да победи, и отуда се и његови покушаји да шармира Трампа који трају већ неколико месеци, пише Политико.

Међутим, Трампови саветници виде Кину, а не Русију, као главну претњу за безбедности САД. Због тога верују да Украјина црпи вредне америчке ресурсе потребне за супротстављање Пекингу и одбрану Тајвана.

Трампова идеја о мирном решењу могла би да значи да ће Русија једноставно задржати делове Украјине које већ држи. Ако се Трамп врати у Белу кућу, Британија и друге европске чланице НАТО-а могле би да се суоче са тешким избором: прихватити принудно решење у корист Русије или подржати Зеленског одбацивањем таквог споразума.

Ако се одлуче за ову другу варијанту постоји могућност да би Трамп могао да казни ове пребеге укидањем америчких гаранција одбране савезницима које већ, иначе, криви за ескалацију.

Криза ове врсте би поделила и ослабила НАТО до те мере да би неки савезници могли да напусте конфронтацију са руским председником Владимиром Путином и повуку своју подршку Украјини.

Тужна истина је да чак и ако демократа освоји Белу кућу у новембру, кинеска претња би могла да онемогући САД да финансира Украјину. И у овом случају, Зеленски ће морати да се ослања само на европске савезнике, као и на зајмове Г7 обезбеђене приходима од замрзнуте руске имовине.

Али ако Трамп победи у новембру, његови саветници ће вероватно рећи да се борбе у Украјини морају брзо окончати како би се спречило да Сједињене Државе буду увучене у ситуацију у којој Русија узврати на земље НАТО-а које снабдевају Украјину.

Европски савезници суочени са Путиновим нуклеарним претњама осећали би се безбедно у испоруци оружја Украјини само ако би Трамп одржао обавезу САД према НАТО-у.

Европски савезници би могли да смисле формулу која би убедила Трампове саветнике да не би требало да форсира мировни споразум Украјини и уместо тога делегира војну подршку европским савезницима, уз одређене резерве у погледу листе циљева за ударе на руској територији. Наравно, Зеленском се ови услови неће допасти. Али лош договор са Трампом могао би да одложи још гори договор са Путином.

Прочитајте ОВДЕ о америчкој шпијунажи војске Србије 

Извор: Политика 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА