Најновије

НЕШТО ОГРОМНО: Још један амерички стрелац у Београду, шта се крије иза хапшења Мартина М?

А.М.М. (36), према незваничним сазнањима српских медија, пиштољ је добио у пакету који му је стигао поштом, а његов случај призива у сећање догађај из 2018. када је бивши припадник елитних америчких "Фока" ухапшен у штек-стану на Новом Београду са пиштољем са избрисаним регистарским бројем.

Српска полиција ухапсила је у центру Београда америчког држављанина А.М.М. (36) код којег је пронађен пиштољ и оквир са шест припадајућих метака. Министар Ивица Дачић изјавио је за ТВ Пинк неколико дана након хапшења да је А.М.М. од почетка године неколико пута био на нашим просторима, да је истрага о мотивима у току и да за сада нема информација да му је неко био мета.

Позивајући се на незванична сазнања из истраге и писање српских портала, "Информер" је објавио да је Александру Мартину М. пиштољ стигао преко поште, да је пакет преузео у пошти у центру града, као и да је био у српској престоници, а потом два дана провео на Косову и Метохији након чега се поново вратио у Београд где је ухапшен.

У стану који је користио, како се даље наводи, пронађене су хрватске куне, бројне платне картице, пиштољ, муниција и шурикен.

Додаје се и да је Мартин М. више пута хапшен у Мајамију, да је пореклом из Хрватске, као и да се на друштвеним мрежама представљао као бодибилдер, а да је на свом Инстаграм налогу навео да има профил на једном сајту за одрасле.

Већ из штурих званичних саопштења полиције, а поготову након незваничних сазнања која су објавили медији, јасно је да се ради о безбедносно интересантној особи са, по свему судећи, историјом кршења закона.

Истрага тек треба да разјасни како је Мартин М. набавио пиштољ, да ли је заиста послат поштом и одакле, а у случају да се испостави да је пакет стигао из иностранства то ће отворити читав низ нових питања. Од тога како је пиштољ прошао контролу и границе до тога да ли је та земља у некаквом безбедносном аранжману са Америком и да ли је чланица НАТО.

Како је ухапшени, изгледа, од раније познат америчкој полицији, важно је питање и да ли америчка амбасада сарађује с нашим органима у разоткривању свих околности овог случаја и да ли дели информације са српском полицијом.

Хапшење наоружаног, безбедносно интересантног Американца у Београду призива у сећање сличан случај када је у јануару 2018. у стану у српској престоници ухапшен бивши припадник елитне америчке јединице "Фоке" Данијел Дејвид Корбет који у Београду није био као обични (аван)туриста, већ је обављао задатке из сфере безбедности, како је сам недавно објаснио.  

Корбет је лишен слободе заједно са три српска држављана, а тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Американац ухапшен у "штек-стану" на Новом Београду, а да је код њега пронађен пиштољ са избрисаним регистарским бројем.

У судском поступку Корбет је 2019. прво ослобођен оптужби за недозвољено ношење оружја, а затим је наредне године Апелациони суд укинуо пресуду и наложио поновно суђење на којем се бивши припадник "Фока" никада није појавио. Пандемија вируса корона дошла је као згодан повод да не прелази границе САД. Што вероватно свакако не би ни учинио.

Сам Корбет у недавно емитованом подкасту Мајка Дропа негирао је да има било какве везе с пиштољем (очекивано), али је признао да је дошао у Србију као плаћеник (private contractor). И да је на питање српске полиције због чега је бивши припадник елитне америчке морнаричке јединице дошао у "ушљиву Србију" одговорио: "Кога је брига".

У најави за своју књигу "Амерички плаћеник" наводи да је у нашој земљи био како би пратио ток финансирања терориста. Колико год племенито или лажно звучало, свакако није посао бившег америчког специјалца да за приватни рачун испитује токове тероризма. Са оружјем или без њега, већ због саме те чињенице у свакој земљи би због тога реаговала полиција и безбедносне службе.

Корбет, попут Мартина М, има занимљиву биографију. Након што је завршио професионалну каријеру као припадник Тима 6, познатијег код нас као "Фоке", радио је за приватну војну компанију "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона. У време доласка у Београд, како је писао "Базфид њуз" радио је за "Спир оперејшнс груп" коју, како се описује у том чланку, "финансирају Уједињени Арапски Емирати за послове убиства исламских политичких лидера и активиста".

"Замислите да ви нађете типа из Тима 6, који је јурио за Бин Ладеном у Авганистану, и нађете га са брушеним пиштољем овде и нађете криминалне везе које су му доставиле тај брушени пиштољ и ухапсите те Србе који су то достављали, а они ћуте сви као заливени, неће да говоре за шта је требало да се употреби. Па није ваљда да је требало да се употреби за упуцавање сома или смуђа у Дунаву", изјавио је у недељама након Корбетовог хапшења председник Србије Александар Вучић.

За Корбета су српски медији писали, позивајући се на незваничне изворе из безбедносних кругова, да је у Србију дошао са задатком да ликвидира високо рангираног политичара и бизнисмена, можда и неког високо рангираног страног званичника, како би изазвао хаос у Србији.

У причи се и тада, као и у овој недавној, помињало Косово и Метохија: наводно је власник компаније за коју је радио Колберт имао блиске везе са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, а "Информер" је наводио да је све било део шире завере дестабилизације Србије у коју су били укључени "шиптарски екстремисти и западне безбедносне службе".

Узгред, кад смо већ код западних служби, српски медији нису пропуштали да помену, пишући о Тиму 6 чији је члан Колберт био, да толико често сарађују са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову "преторијанска гарда" ЦИА.

Утолико важније питање постаје и скорашње хапшење америчког држављанина, знајући да код кавачког клана са Звицером на челу постоји могућност да имају непријатељске намере према високим званичницима Србије.

Тешко је поверовати да би кавачки клан постао толико моћан да није имао заштиту црногорских служби безбедности, као што не делује уверљиво да оне нису под контролом западних НАТО служби, будући да је Црна Гора чланица алијансе.

Уосталом, не треба заборавити да је један од наследника вођа кавачког клана, Никола Вушовић Џони, ухапшен у Доминиканској републици и пуштен врло брзо под чудним околностима, а "ви знате ко тамо једини одлуке доноси", како је то рекао те 2021. Вучић. Остало је да са великом вероватноћом претпостављамо да је реч о САД.

Земљи чији је некадашњи први секретар амбасаде у нашој земљи, Џон Дејвид Нејбор, бивши шеф ЦИА за Балкан, ухапшен у марту 2002, дакле, након петооктобарских промена, заједно са бившим начелником Генералштаба Момчилом Перишићем под оптужбама за шпијунажу у корист САД. Јер осим "токова новца терориста", разне преторијанце занима и шта ради српски Генералштаб. Онако пријатељски.  

ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНО! Кијев зове Кину, траже или нуде предлог?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА