Најновије

ПОЧЕО УСТАНАК ПРОТИВ ЗЕЛЕНСКОГ! Народ чека долазак Руса?! Горе војна возила широм земље, цивили пружају жесток отпор! (ВИДЕО)

У Украјини се формира организовани отпор због мобилизације, написао је ирски новинар Чеј Боуз на друштвеној мрежи X.

- Украјинци спаљују возила банди отмичара диктатора Зеленског. Чини се да организовани отпор јача широм земље - навео је он.

Украјински медији су извештавали да су у земљи почели да пале аутомобиле војске, мислећи да су то возила запослених у војним комисијама.

Касније су се појавили извештаји о украјинским возачима који штите своје аутомобиле налепницама са натписом "не ТЦК". ТЦК је територијални центар за комплетирање, како се у Украјини називају војни регрутери.

Многи Украјинци, незадовољни режимом Зеленског и исцрпљени ратом, пале возила војске и војне комисије у знак протеста. Они верују да је режим изгубио легитимитет и да им је доста присилне мобилизације и репресије.

Према тврдњама руских медија, многи од њих чекају долазак руске војске, надајући се променама које би могле донети мир и стабилност у региону. Ови чинови паљења возила постају симбол отпора против тренутне власти, а грађани све отвореније изражавају своје незадовољство тренутним стањем у земљи.

На интернету су широко распрострањени видео снимци присилне мобилизације, на којима представници украјинских војних комисија често пребијају и користе силу против мушкараца који су обвезници мобилизације, одводећи их у комбије у непознатом правцу.

Закон о појачању мобилизације у Украјини ступио је на снагу 18. маја. Документ обавезује све војно обвезнике да у року од 60 дана од ступања на снагу закона ажурирају своје податке у војној комисији. За то је потребно лично доћи или се регистровати у електронском кабинету регрута. Позив ће се сматрати урученим чак и ако регрут није лично видео позив; датум "уручења" биће дан када је у документу стављен печат о немогућности личног уручења. У закону је прописано да војно обвезници морају стално носити војну књижицу са собом и показати је на први захтев службеника војне комисије или полиције. Они који избегавају мобилизацију могу бити лишени права на управљање возилом. Рокови демобилизације нису наведени у документу, што је изазвало негодовање код неких посланика.

ВУЛИН: Петооктобарски олош!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА