Најновије

АМЕРИЧКА БЕЖАНИЈА: После Зеленског напуштају још једну земљу

"Након антидемократских акција грузијске владе, 23. маја, најавио сам свеобухватну ревизију билатералне сарадње између САД и Грузије. Као резултат, САД обустављају помоћ у вредности од 95 милиона долара", казао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Сједињене Америчке Државе обустављају помоћ за Грузију, пошто акције њене владе нису у складу са тежњама да уђе у НАТО, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен. 

"Након антидемократских акција грузијске владе, 23. маја, најавио сам свеобухватну ревизију билатералне сарадње између Сједињених Држава и Грузије. Као резултат, САД обустављају помоћ у вредности од 95 милиона долара, која је директно усмерена на подршку Влади Грузије", рекао је Блинкен, преноси ТАСС.

"РИА Новости" подсећају да је средином маја помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен рекао да би Вашингтон могао да уведе персоналне санкције руководству Грузије, уколико усвојени закон о страним агентима не буде у складу са међународним стандардима.

О'Брајен је додао и да Вашингтон, такође, може обуставити и финансијску помоћ Грузији, уколико тамошње власти буду гледале на САД као на противника. 

Подсетимо, ЕУ и САД су критиковале грузијски закон о страним агентима, који је ступио на снагу 3. јуна. Усвајање закона изазвало је протесте, а председница земље је уложила вето, који је касније одбачен. Из ЕУ су поручили да усвајање закона о страним агентима негативно утиче на улазак Грузије у ЕУ. Амбасадор ЕУ у Грузији је тим поводом рекао да је интеграција Грузије у Унију из тог разлога заустављена.

Поменути закон о страним агентима је трн у оку западном свету који га је назвао "руски закон", алудирајући на сличан пропис који је у Русији на снази од 2012. године. Међутим, мало ко од њих помиње да закон готово идентичног имена постоји и у САД, и то још од 1938. године, као и да се усвајање таквог прописа разматра и у Европској унији. 

Закон предвиђа регистровање непрофитних правних лица и медија чији приход долази из иностранства, а нарочито ако је већи од 20 одсто. Поред тога, све организације које "промовишу интересе страних снага" морају бити регистроване у државном регистру. У овом случају, такве организације ће морати да прикажу примљени приход и да попуне декларацију, иначе их очекује казна од 25.000 ларија.

ПАКАО У КИЈЕВУ! Језиви снимак који показује сав распад украјинске војске (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА