Најновије

Бивши амерички обавештајац: Ватрена подршка НАТО-а Кијеву сматраће се објавом рата

Ако НАТО одобри захтев украјинског председника Владимира Зеленског да се руским ракетама супротставља са територије земаља Алијансе, то би се могло схватити као објава рата у пуном обиму, сматра бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

„Зеленски полази од чињенице да НАТО може да распореди у Пољској ракете ‘патриот’, које могу да обарају руске бојеве главе усмерене на украјинске војне објекте код Лавова… Али Зеленски не схвата да је то повод за рат“, рекао је Ритер у интервјуу Денију Хајфонгу.

Према његовим речима, уништавање руске технике од стране представника НАТО-а значиће потпуно ступање Алијансе у сукоб са Русијом.

„То је руска војна техника која обавља мисију осигуравања националне безбедности Русије. НАТО сада није део сукоба, али би могао то постати, ако почне да обара руске ракете“, закључио је бивши обавештајац.

Говорећи на самиту Европске политичке заједнице у Лондону у јулу, Зеленски је поново позвао западне савезнике да обарају руске ракете и беспилотне летелице у ваздушном простору Украјине, као што се радило са иранским ракетама и дроновима током недавног напада на Израел.

Агенција Франс прес је, позивајући се на украјинске званичнике, крајем јуна писала да Кијев подстиче европске савезнике на стварање зоне забране летова на западу Украјине размештањем система противваздушне одбране у Пољској и Румунији.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг више пута је понављао да политика Алијансе остаје непромењена и да она неће бити директно укључена у сукоб. Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен рекао је да Украјина сама треба да буде одговорна за операције ПВО и заштиту неба, не рачунајући на мешање снага трећих земаља.

ЗЕЛЕНСКИ ЦВИЛИ И ЗОВЕ РУСЕ: Руси да дођу на самит ради прецизнијег договора

Извор: Спутник.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА