Најновије

МАЂАРСКА УЛОЖИЛА ВЕТО! Орбан поново помрсио конце Бриселу

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је накнадно објавио изјаву о изборима у Венецуели, али у своје име, због вета који је уложила Будимпешта.

Европска унија није успела да заузме јединствен став о изборима у Венецуели јер је Мађарска ставила вето на изјаву у којој је изражена забринутост због "недостатака и неправилности" у гласању и позвала на транспарентност.

Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је победу на председничким изборима 28. јула, након што је тело које броји гласове саопштило да има око 51 одсто гласова у односу на 44 одсто колико има његов противкандидат Едмундо Гонзалес Урутију.

Ипак, земље ЕУ желеле су у понедељак да усвоје заједничку изјаву у којој су изразиле забринутост у вези са резултатом, али их је спречио став Будимпеште, рекла су два званичника упозната са преговорима, пише "Политико".

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је накнадно објавио изјаву, али у своје име, у којој се каже да веродостојни извештаји домаћих и међународних посматрача указују да су избори били поремећеним бројним недостацима и неправилностима.

Схвативши да Мађарска вероватно неће одустати од свог става, Борељ је изјаву објавио лично, уместо да тражи подршку од 27 земаља чланица ЕУ.

"Подаци које је Венецуеланска опозиција ставила на располагање јавности нуде радикално другачији резултат од оног који су објавиле власти у земљи", наводи се у Борељовом саопштењу.

"Док се записници о гласању не објаве и провере, резултати избора какви су објављени не могу се признати", закључује.

Вето Мађарске наглашава фундаменталан недостатак у спољној политици ЕУ према којем одлуке, укључујући и потенцијалне будуће санкције Венецуели, морају да буду једногласно договорене. То је навело неко земаља, попут Немачке, да се залажу за доношење спољнополитичких одлука квалификованом већином.

НАЈВЕЋИ НАПАД МОСКВЕ НА КИЈЕВ ОД ПОЧЕТКА СВО! На мети аеродром, америчко складиште, украјинске трупе

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА