Најновије

Москва: Кијев блокадом испорука нафте уцењује Мађарску и Словачку

Украјина уз одобрење западних покровитеља уцењује Мађарску и Словачку тако што блокира испоруке руске нафте цевоводом „Дружба“, рекао је заменик представнике руског Министарства спољних послова Андреј Настасјин.

„Одлука режима Владимира Зеленског о прекиду транспорта нафте у Мађарску и Словачку само сведочи о неодговорности Кијева и склоности за тривијалне уцене“, рекао је Настасјин на брифингу за новинаре.

С друге стране, у Бриселу су за руске медије рекли да је ова блокада у интересу Европске комисије и да се тиме може објаснити пасивност ЕК.
Подсетимо, и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је рекао да блокирање испорука руске нафте Мађарској и Словачкој није измишљено у Кијеву, већ у Бриселу да би се уцењивале земље које подржавају мир.

„Прошло је више од недељу дана, а Европска комисија ништа није урадила. Постоје само две опције. Европска комисија је или преслаба да натера државу-кандидата (Украјину) да поштује фундаменталне интересе двеју земаља-чланица ЕУ, или цела ова ствар није измишљена у Кијеву, већ у Бриселу, и није украјинска влада, већ Европска комисија та која жели да уцени две земље које се залажу за мир“, написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

У Кијеву наводе да су спремни да реше питање транзита руске нафте у Словачку уколико Братислава покрене механизам предвиђен споразумом о приступању у Европску унију, изјавио је заменик министра енергетике Украјине за дигитални развој, дигиталну трансформацију и дигитализацију Роман Андарак.

Због ограничења које је Кијев увео на транзит нафте из руског „Лукоила“, словачка рафинерија „Словнафт“, која припада мађарској групи „МОЛ“, добијаће 40 одсто мање нафте за прераду него што је потребно.

С тим у вези, словачки премијер Роберт Фицо упозорио је да ће рафинерија „Словнафт“ престати да испоручује дизел гориво Украјини ако кијевски режим не успостави поново транзит нафте из Русије.

Европска комисија је 5. децембра 2022. године, у оквиру санкција Русији, забранила морске испоруке руске нафте у земље ЕУ, али су Мађарска и Словачка обезбедиле право да руску нафту добијају нафтоводом до краја 2025. године. Ова клаузула је изазвала активно противљење Европске комисије.

Украјина је 17. јула обуставила транзит нафте компаније „Лукоил“ преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода „Дружба“, који пролази преко територије Украјине.

НАЈВЕЋИ НАПАД МОСКВЕ НА КИЈЕВ ОД ПОЧЕТКА СВО! На мети аеродром, америчко складиште, украјинске трупе

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА