Најновије

СПРЕМА СЕ НОВО ЖАРИШТЕ? На ивици огромног рата

Убиство лидера политбироа Хамаса Исмаила Ханијеа је очигледно политичкo убиство, реч је o атентату који је урађен тако да са сигурношћу не можемо да кажемо ко га је починио, и само можемо да претпоставимо да иза убиства стоје јеврејске тајне службе, каже за Спутњик публициста Игор Ивановић.

Лидер политбироа палестинског покрета Хамас Исмаил Ханије убијен је приликом напада на његову резиденцију у Техерану.
Повећање мржње не значи да ће сукоб ескалирати

После убиства лидера политбироа Хамаса сигурно ће се повећати мржња на Блиском истоку, али то не значи да ће доћи до ескалације сукоба, додаје Ивановић.

„Некада таква убиства доводе до смиривања и као да неко треба да плати својом крвљу нечију част да би се ситуација смирила. Али проблем тог региона је што је он по природи нестабилан без икакве шансе да се трајно стабилизује, тако да чак и кад је ситуација релативно мирна никад са сигурношћу не можете тврдити да је то дуже стање и да неће сваког часа да се запали неки пламен.“

За Израел је свет боље место после смрти сваког антиционисте

Према Ивановићу, изјава израелског министра наслеђа Амихаиа Елијахуа да је убиство Ханијеа „учинило свет мало бољим местом“, не значи да је јеврејска држава имплицитно признала да стоји иза атентата. Јер, по израелским званичницима, сваки вођа, па чак и члан било које антиционистичке организације је сметња на планети, објашњава Ивановић.

„И како год тај неко оде на други свет, насилно или природним путем, у Израелу ће се коментарисати слично. Али Израел на себе није преузео одговорност за ово убиство из простог разлога што њему више одговара мит о његовој снази као и да ова ситуација просто остане недоречена. Са друге стране, ако је Израел решио да уђе у Либан, онда оваква убиства немају претерани значај на ту политичку одлуку. Али уколико му треба неко покриће за домаћу јавност да је спасао своју част, Израел би могао оваквим позицијама да покуша да је брани.“

Израел лако налази сараднике у подељеном муслиманском свету

Годинама и деценијама Израелци успевају прецизно да убијају муслиманске лидере које сматрају претњом зато што су арапски и персијски свет веома подељени унутар себе, додаје Ивановић. Реч је о веома многољудном свету и у толикој маси људи није им тешко да нађу сараднике, истиче Ивановић.

„Они имају дугачку традицију обавештајног рада и у стању су, са својим богатством и великим количинама пара које добијају као помоћ, да поткупе много људи, радника у разноразним службама итд. У том смислу кад је реч о овој врсти знања, они су просто темељнији и систематичнији од муслиманског света. Тако да је много лакше у тој маси људи наћи неке своје сараднике унутар завађених арапских држава и племена него у јеврејском народу који има много дужу историјску свест о неопходности сарадње унутар свог национа, чак и кад постоје значајне политичке разлике“, закључио је Ивановић.

Убиство без преузимања одговорности

Председник Палестине Махмуд Абас одлучно је осудио убиство Ханијеа, док је ирански председник Масуд Пезешкијан поручио да ће зажалити терористи који су убили лидера Хамаса.

Напад на лидера Хамаса догодио се након учешћа Ханијеа у церемонији инаугурације новог иранског председника Масуда Пезешкијана. Нико засад није преузео одговорност за убиство.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија одлучно осуђује израелски напад у којем је погинуо лидер политичког крила Хамаса Ханије, док је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да Сједињене Америчке Државе нису умешане у ово убиство.

Да ли је вирус корона болест америчких избора? Др Несторовић: Засад погађа само политичаре

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА