Најновије

Зачарани круг: Како ће промена у Великој Британији утицати на Србију

Доласком лабуриста Кира Стармера на власт неће се ништа променити ни у политици према Србији, ни у међународној политици Велике Британије, ни на унутрашњој сцени, каже за Спутњик политички аналитичар Бранко Павловић.

Што се тиче анализе политика, ово су били најбезначајнији избори у Великој Британији икада, додаје Павловић.

Зачарани круг британске политике

„Апсолутно се ништа ни у чему неће променити јер лабуристи су добили изборе просто зато што је људима дојадило да конзервативци владају лоше и нико ништа много и не очекује. Чак и у Стармеровим изјавама видите да он говори како ће кренути у нека државна задужења како би имао некакве инвестиције у зелену агенду, као да претходна влада већ није и сама то радила. Чак ће и Сити, пандан Вол стрита у Лондону, бити за то да се одвоје некаква средства под условом да се правилно инвестира. И тако, мање-више је то један зачарани круг у ком се врти британска политика.

И на спољном плану се апсолутно ништа неће догађати“.

Прва занимљивост избора, по Павловићу је та да је бивши лидер лабуриста Џереми Корбин успео да као независни кандидат поново буде у парламенту, што показује да читава хајка крупног капитала против њега није успела јер су грађани рекли „ми хоћемо Корбина у тој јединици“.

Најгори изборни систем на свету

„А друга је, наравно Најџел Фараж и његова Реформистичка партија која је добила више од 14 одсто гласова у целини. А то је успех у том најгорем изборном систему који на свету постоји, једнокружном већинском у Британији. А немате више двопартијски систем, већ имате четири или пет релевантних партија – поред либералних демократа, реформиста, конзервативаца, лабуриста и зелених који имају шест одсто и више процената гласова који се добијају.

У том систему мањинска политика узима огроман број гласова. Рецимо, лабуристи ће са око десет милиона гласова које су добили имати 411 или 412 посланика, а реформисти са преко четири милиона гласова ће имати четири посланика. Упркос томе чињеница да су реформисти и Најџел Фараж у парламенту ће бити озбиљан помак.“

Реформисти који су добили свега два и по милиона гласова мање од конзервативаца кад буду још мало напредовали на следећим изборима, постаће врло важна политичка снага у парламенту, сматра Павловић.

Тужна прича без срећног краја

Најџел Фараж и Џереми Корбин су једина занимљива ствар која се десила на последњим изборима а све друго је једна тужна политичка прича Велике Британије без срећног краја, оцењује Павловић.

Победа Шин Фејна, политичке фракције некадашње Ирске републиканске армије у Северној Ирској и велики пад Шкотске националне партије, према Павловићу су локална изненађења која не могу битно утицати на политику Велике Британије.

„Очигледно је та прича око референдума и суверенитета отишла у други план и они су очигледно изгубили у Шкотској јер је људима важније како живе, а живе лоше. И пошто се они нису бавили тиме што је људима важно него су непрекидно инсистирали на поновљеном референдуму, сад су кажњени на овим изборима“, закључио је Павловић.

Британски краљ Чарлс поверио је данас мандат за формирање нове владе Велике Бритање лидеру Лабуристичке партије Киру Стармеру, након убедљиве победе његове странке на парламентарним изборима.

Правник Кир Стармер (61) изабран за је лидера странке после Џеремија Корбина 2020. године, одмах након што је странка претрпела свој највећи пораз на општим изборима у последњих 85 година.

Као правник, Стармер је заступао Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији.

РУСКИ ВОЈНИК КРЕНУО САМ НА УПОРИШТЕ УКРАЈИНАЦА: Претрчао 1 километар...

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА