Најновије

Бестселер Њујорк тајмса „Изузетно блистава створења“ у издању Вулкана

Дирљива прича о пријатељству и нади

Фото: Вулкан

Дебитантски роман Шелби ван Пелт "Изузетно блистава створења" је једна од оних резонантних књига толико савршено углађена да се чини немогућим да ауторка нема већ неколико дела иза себе. Свака тема – туга, усамљеност, губитак, пролазност – обрађена је пажљиво и саосећајно, али оно што истински уздиже наратив је храбри продор у фантастично. Роман је од објављивања продат у скоро два милиона примерака широм света и налази се на листи бестселера Њујорк тајмса већ више од 50 недеља.

Шелби ван Пелт, бивша финансијска консултанткиња, први пут је своју идеју преточила у роман 2013. године, када је похађала радионицу писања фикције на Универзитету Емори у Атланти. Један од задатака је био да напише кратку причу из необичне перспективе, а она је одлучила да је исприповеда из перспективе хоботнице коју је фрустрирало заточеништво у акваријуму.

Марселус је једна невероватно радознала и помало мрзовољна џиновска пацифичка хоботница. Свакога дана много људи пролази поред њега у акваријуму, али мало ко застаје. С друге стране, Това, жена која долази да чисти у ноћној смени, много га је заволела, толико да са њим дели колико јој недостаје њен син, који је пре тридесет година нестао на мору.

Иако зна много више него што би ико могао и да замисли, никада му није пало на памет да мрдне иједним од својих осам пипака за неко људско биће. Све док није упознао Тову и док није започело њихово сасвим неочекивано и необично пријатељство. Попут правог детектива, користећи сву своју оштроумност и интелигенцију, Марселус је закључио шта се догодило у ноћи нестанка. И сада мора да употреби све своје трикове да открије истину својој пријатељици – пре него што буде касно.

Роман "Изузетно блистава створења" је нежан подсетник да понекад пажљив поглед на прошлост може помоћи да се открије будућност која се некада чинила немогућом.

Бескрајно шармантан, дирљив и духовит роман о племенитим душама "Изузетно блистава створења" доступан је на сајту vulkani.rs и у књижарама Вулкан широм Србије.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА