Најновије

МЕКГРЕГОР: Већа је вероватноћа да ће трећи светски рат почети у САД него у Украјини

Доналд Трамп је у праву кад говори да би Америка могла да изазове нови глобални рат ако жели да додатно ескалира украјински сукоб. Али, још већа опасност за Сједињене Државе представља миграциона криза коју дозвољава Бајденова администрација јер би, чак и ако се границе са Мексиком затворе, могла да изазове невиђене потресе унутар земље, упозорио је пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор.

У интервјуу Данијелу Дејвису, бивши саветник шефа Пентагона је у наставку указао:

„Русија је увек имала огромне могућности за хоризонтално заоштравање било каквог сукоба са нама или било којом другом земљом. Другим речима, Русија има поуздане снаге које може да употреби против нас на много различитих начина. Не само војно, већ и економски, финансијски, дипломатски, стратешки. У Бајденовој администрацији једва да разумеју шта је у питању и колико је Русија озбиљна. Руси не блефирају: ако кажу да ће нешто учинити, они то раде. Они то можда неће учинити тако брзо или тачно на начин на који очекујете, али ће то ипак учинити“.

Мекгрегор је на тему потенцијалне експлозивности америчке унутрашње ситуације указао:

„Тренутно сви игноришу ситуацију на граници, а Хезболах има велику активну ћелију у Мексику. Сада су се агенти Хезболаха инфилтрирали у све наше државе. Нису једини – има и доста припадника Исламске државе. Мексико није пријатељски настројен према нама, а тамошња влада је само параван. Том државом управљају картели, то је држава организованог криминала. Нико не прича о томе. И очигледно то није важно никоме од председничких кандидата, а није довољно само рећи да ћете затворити границу, како говори Трамп.

- Ако се граница затвори, унутар САД ће се распламсати рат са картелима због чијег профита Американци умиру или постају наркомани. Ти картели зарађују милијарде долара. Чим тај ток новца престане, проблеми ће се појавити унутар Сједињених Држава.

- Поврх свега, у САД је много милиона људи из различитих делова света, о којима ништа не знамо и који ће деловати унутар земље. А немамо појма колико ће се њих удружити са наркомафијом и помоћи јој на нашу штету. То не можемо ни да замислимо. О таквим стварима се не говори. Зато Трамп говори о трећем светском рату. Добићемо га овде, у нашој земљи. Веће су шансе да почне овде него било где другде.

- Тренутно је највећа опасност оно што се дешава на Блиском истоку. На истоку Украјине се већ све приводи крају. Није остало много Украјинаца.

Мекгрегор је проширио гаму упозорења сународницима:

- Америчкој политичкој, економској и војној глобалној хегемонији је дошао крај. Тектонске плоче међународног система се померају, уништавајући реакционарни послератни светски поредак који је успоставио Вашингтон. Политика америчких власти уништава животе десетина милиона људи, како унутар САД, тако и у иностранству. Кријући се иза приче о демократији, стварамо пустош од Кабула до Багдада, од Багдада до Дамаска, од Дамаска до Бенгазија и од Бенгазија до Кијева.

- Украјинци, навео је, живе у паклу, који им је створила политичка класа у Вашингтону. Земљи је сада потребан мир и хуманитарна помоћ, а не повећање снабдевања наоружањем које ништа неће променити на бојном пољу. Непромишљене акције Вашингтона у Украјини и његова безусловна подршка немилосрдном рату разарања у Гази наносе непоправљиву штету америчким интересима. Штавише, прете да изазову много шири сукоб са нуклеарним силама.

Мекгрегор нема дилему: „Покушај Америке да изолује Русију био је узалудан и довео је до изолације самог Вашингтона. Уместо да се придруже западним санкцијама, силе глобалног југа у настајању продубљују економске везе са Москвом и Пекингом. Ако Америка жели да обезбеди улогу у међународном систему у настајању, она мора бити витална, позитивна сила за светску стабилност и мир. Требало би да се прилагоди новом међународном систему и да престане да се држи прошлости“.

ОРБАН О РАЗГОВОРИМА СА ПУТИНОМ И ЗЕЛЕНСКИМ: Поставио им је исто питање, а добио је и исти одговор

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА