Најновије

ПОЧИЊЕ ТРОДНЕВНИ НАТО САМИТ У ВАШИНГТОНУ: "Непоколебљива" подршка Украјини

Савезницима ће се на састанку придружити и Украјина, као и неколико земаља из региона Источне Азије и Пацифика.

У Вашингтону данас почиње тродневни НАТО самит, поводом 75. годишњице постојања тог војног савеза, а главна тема скупа биће потврђивање непоколебљиве подршке Украјини.

Савезници ће разговарати и о јачању одвраћања и одбране, повећању војне производње и индустријске базе, унапређење партнерстава Алијансе и улагању у сопствену и колективну одбрану НАТО чланица.

"Самит НАТО-а у Вашингтону ће обележити 75 година историјских достигнућа, показати снагу и јединство наше трансатлантске везе, унапредити спровођење најснажнијих планова одвраћања и одбране од краја Хладног рата и показати виталну улогу НАТО-а у одбрани наше будућности за генерације које долазе", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

У Вашингтону ће лидери НАТО-а подржати нови план за координацију испоруке опреме Украјини и обуку њених оружаних снага, а очекује се да ће државе чланице поново нагласити да та земља има "НАТО перспективу", али без формалног позива за чланство.

Украјина ће се придружити савезницима на састанку Савета НАТО-Украјина, док ће се међу гостима наћи и лидери Аустралије, Јапана, Новог Зеланда и Јужне Кореје, који на Самит долазе ради даљег продубљивања сарадње.

У саопштењу се наводи да ће се на маргинама самита амерички председник Џозеф Бајден састати са Владимиром Зеленским и другим савезницима који су потписали билатералне безбедносне споразуме са Украјином.

Очекује се да ће САД и савезници такође објавити нове кораке за јачање украјинске противваздушне одбране.

"Самит у Вашингтону ће послати снажан сигнал руском председнику Владимиру Путину да, ако мисли да може да надживи коалицију земаља које подржавају Украјину, греши. Такође ћемо послати важну поруку остатку света, укључујући и кроз наша партнерства у Индо-Пацифику, да смо заједно јачи, уједињени и подржавамо демократске вредности", стоји у саопштењу Стејт департмента.

Од свог стварања 4. априла 1949. године, НАТО је порастао са 12 земаља које су потписале оснивачки уговор, на 32 земље чланице, које ће се поново састати у Вашингтону како би донеле кључне одлуке о томе како да "наставе да штите колективну безбедност док се свет суочава са најопаснијим безбедносним окружењем од Хладног рата", наводи се на сајту НАТО-а.

Самит НАТО-а се одржава од 9. до 11. јула у Конгресном центру у Вашингтону.

ЛИЦЕМЕРНО ЋУТЕ: Запад намерно скрива да је болницу у Кијеву погодила украјинска ракета ПВО

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА