Најновије

РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ НА КиМ: Обновљен дом "косовског Хитлера" Џафера Деве

Рестаурацију Девине куће је покушај прања биографије лица која су остала упамћена као део мрачне прошлости на овим просторима, поручује историчар Милош Дамјановић.

Привремене власти у Приштини наставиле су реновирање куће "косовског Хитлера" и колаборационисте за време Другог светског рата Џафера Деве. Током 2022. већ су покушали да на овај начин укажу "почаст" некадашњем окупационом градоначелнику Косовске Митровице и министру унутрашњих послова Албаније од 1943. до 1944. године, али је реакцијом Београда и указивањем на његова злодела, заустављена обнова. Испоставило се - на одређено време.

Радници су сада опет на овом објекту, фасада је у потпуности обновљена, а радове са 500.000 евра финансира приштинско министарство културе. И више се уопште и не доводи у питање њена рестаурација, већ указују да после одласка мајстора неће бити очуван оригиналан изглед.

Првобитни пројекат током 2022. требало је да спонзоришу Европска унија и Програм Уједињених нација за развој, али су га зауставили када су им послате чињенице о Девиним злочинима током рата. У писму које је тада у ЕУ послао директор Јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф наводи се да се ради о озлоглашеном албанском нацистичком сараднику:

"План је да се резиденција претвори у регионални културни центар. С обзиром на идентитет њеног истакнутог бившег станара, вероватно ће постићи супротан ефекат, будући да ће бити одата почаст појединцу који је одиграо истакнуту улогу у нацистичкој окупацији делова Србије и у регрутовању Албанаца за службу у дивизији Вафен-СС. Дева је имао активну улогу у борби против антинацистичких српских и албанских партизана, као и у прогону и депортацији стотина Јевреја у концентрациони логор Сајмиште. Као министар унутрашњих послова у колаборационистичкој влади Реџепа Митровице, Дева је био одговоран за прогон и убиства бројних Срба. Дева је симбол сарадње Албанаца са нацистима и улоге коју су имали у злочинима над Србима и Јеврејима. Таквој особи не треба одавати почаст, нити њену резиденцију претварати у регионални културни центар, јер његова дела симболизију екстремистичку геноцидну идеологију."

Историчар Милош Дамјановић рекао је да је на "хијерархијском нивоу свих сарадника окупатора Дева био на самом врху, јер је био надређен свима који су учествовали у прогањању, шиканирању, злостављању, и убијању Јевреја али и отимачини њихове имовине".

Рестаурацију куће за коју се говори да је припадала Деви сматра покушајем "прања биографије лица која су остала упамћена као део мрачне прошлости на овим просторима".

"Нажалост, међу Албанцима на КиМ већи број њих не види проблем када је у питању улога Деве у Другом светском рату тако да то питање потежу углавном српски медији. Јер, осим куће за коју се везује Девино име, иако је упитно да ли је она била заправо његово власништво, ми имамо и Културни центар у Јужној Митровици тик уз главни мост на Ибру који носи име Реџепа Митровице такође осведоченог фашисте који је као и Дева одговоран за Холокауст на КиМ што је заиста неприхватљиво и што представља покушај умањења њихове озлоглашене улоге у Другом светском рату", истичу из српског цивилног сектора на Косову и Метохији и напомињу да бројне улице у Приштини, такође, носе имена фашиста и њихових сарадника у Другом светском рату.

Према сведочењу приштинске Јеврејке Дијаманти Берахе Ковачевић, која је као дете преживела Холокауст, помен Девиног имена уносио је језу и страх. Зато су га и звали "косовским Хитлером", био је најодговорнији одвођење Јевреја у логоре и убијање.

Његов потомак Вељдет Дева ствари види другачије - на Фејсбуку је написао: "Не могу да разумем како оправдавате резултат свог рада рестаурацијом куће Џафера Деве, када се види да је резултат у ствари ружноћа и потпуно уништење вредности коју је ова зграда имала пре тзв. обнове. Ова кућа је власништво породице Дева, коју су 1946. године запленили српски освајачи и комунистичке хорде..."

ЈЕЛ СЕ ТО МИЛО ВРАЋА НА ВЛАСТ? Брутална акција Владе Црне Горе која је оставила све без речи

Избор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА