Најновије

Си-Ен-Ен: Бела кућа одобрила да се чланство Украјине у НАТО-у опише као "неповратно"

Очекује се да ће државе чланице Алијансе поново нагласити да та земља има "перспективу за чланство", али без формалног позива.

Улазак Украјине у НАТО биће описан као "неповратан" у нацрту декларације за самит НАТО-а који данас почиње у Вашингтону, пренео је Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе упознате са нацртом.

Дебата 32 чланице Алијансе уочи овонедељног самита у Вашингтону се сводила на то колико је јака гаранција коју ће Украјина добити за њено будуће чланство у НАТО-у, наводи амерички медиј.

Нацрт би могао да се промени пре коначне верзије, али би реч "неповратан" била значајан сигнал Кијеву и Москви.

Бела кућа је одобрила да се чланство Украјине у НАТО-у опише као "неповратно", али документ потврђује и да се рад Украјине на демократским реформама мора наставити, рекао је неименовани амерички званичник.

У Вашингтону данас почиње тродневни НАТО самит, поводом 75. годишњице постојања тог војног савеза, а главна тема скупа биће потврђивање непоколебљиве подршке Украјини.

Лидери НАТО-а ће током самита подржати нови план за координацију испоруке опреме Украјини и обуку њених оружаних снага, а очекује се да ће државе чланице поново нагласити да та земља има "НАТО перспективу", али без формалног позива за чланство.

Раније је агенција Франс прес, позивајући се на украјински дипломатски извор, јавила да су шансе за добијање позива у НАТО на самиту у Вашингтону практично равне нули, а то признају и у Кијеву.

Председник Русије Владимир Путин је истакао да могуће чланство Украјине у НАТО представља претњу по безбедност Руске Федерације и да је курс ка придруживању Кијева Алијанси један од разлога за почетак Специјалне војне операције.

ЗАВЕРА ПРОТИВ МАРИ ЛЕ ПЕН? Да ли је ово крај деснице? Париз је повукао неочекивани потез!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА