Најновије

БРИСЕЛСКО-ПРИШТИНСКИ ЦИРКУС: Разговори о "чланству Косова у ЕУ" - Курти као тражи, а они као не дају!

Премијер Косова Аљбин Курти је на ручку који је организовао амбасадор Европске уније у Приштини Томаш Суњог истакао важност прихватања упитника Европске комисије који се сматра првим кораком на путу ка чланству у ЕУ, преноси Албанијан пост.
Курти

Курти

„Разговарали смо о напретку који је Косово постигло у процесу европских интеграција, као и о значају Плана раста. Нагласио сам важност прихватања упитника за чланство и коначног укидања неправедних мера према Косову“, изјавио је Курти.

Савет ЕУ мора да размотри апликацију за чланство и да ЕК овлашћење да анализира спремност напретка. 

Конкретно, упитник ЕК се бави три главне области (Копенхаген, 1993): политички критеријуми – демократска стабилност, владавина права, поштовање и заштита мањина; економски критеријуми – способност суочавања са конкуренцијом и тржишним силама у ЕУ; и критеријуми ацкуис – способност преузимања и ефективног спровођења обавеза из чланства у ЕУ.

Косово је, упркос наводном замаху у процесу проширења, због рата у Украјини, остварило ограничен напредак ка интеграцији. Косово је предало документацију за чланство у ЕУ у децембру 2022. године, али је блок још није прегледао. А разлог за то су углавном текуће тензије у односима Косова и Србије.

Комесар ЕУ за суседство и проширење Оливер Вархељи, током обраћања на конференцији парламентарних одбора за питања ЕУ (ЦОСАЦ) у понедељак ове недеље у Будимпешти, у Мађарској, поновио је да је интеграција Западног Балкана у блок 27 - држава на врху дневног реда шестомесечног мађарског председавања Саветом ЕУ.

Вархељи, чији је мандат при крају, али га је поново предложио мађарски председник Виктор Орбан, додао је да се од Косова захтева да испуни обавезе дијалога за нормализацију односа Косова и Србије, односно слање нацрт статута Заједнице општина са српском већином у Уставном суду Косова.

„Јасно је да европски путеви Србије и Косова пролазе кроз дијалог. Очекујемо од страна да наставе са одрживим напорима за деескалацију и напредак у спровођењу својих обавеза у оквиру дијалога – почев од слања Статута Заједнице општина са српском већином у Уставни суд Косова“, рекао је он.

С обзиром на то да је Заједница општина са српском већином постала препрека на путу Косова ка чланству у Савету Европе (СЕ), онда је на основу изјаве мађарског комесара, слање нацрта статута под покровитељством ЕУ Уставном Суд могао бити следећи услов за разматрање косовске молбе у будућности.

На овај начин у процесу проширења је десет земаља, од којих девет има статус кандидата. 

Косово и даље остаје једино на Западном Балкану која није стеклао статус кандидата. А санкције које је ЕУ увела Косову прошле године, први пут од проглашења независности, тешко да се могу занемарити.

Прочитајте ОВДЕ шта Борко Стефановић каже о властима и Рио Тинто пројекту

Извор: Косово Онлајн / Албанијан Пост / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА